eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szigorít a német belügyminiszter

A német belügyminiszter az ország belső biztonságának erősítése érdekében átfogó tervet dolgozott ki, amely azonban kevésbé szigorú, mint több tartományi belügyminisztere is szerette volna. Ők ugyanis a néhány évvel ezelőtt bevezetett kettős állampolgárság megszüntetését, a burka betiltását és az orvosi titoktartás lazítását sürgették.

A Szociáldemokrata Párt parlamenti frakcióvezetője kifogásolta, hogy a belügyminiszter tervében nem szerepel konkrét adat a rendőrség létszámának növeléséről.

Thomas Oppermann megismételte azt is, hogy szó sem lehet a kettős állampolgárság megszüntetéséről, mint azt két tartományi belügyminiszter is szorgalmazta. Ezt Thomas de Maizère is elvetette, csakúgy, mint azt a javaslatot, hogy tiltsák be a burka viseletét.

Noha a berlini kormány belügyminisztere is helytelenítette az arc elfátyolozását, de hangoztatta, nem lehet mindent törvényileg tiltani, amit az ember elutasít. Az ország belső biztonságának erősítését célzó tervében elvetette az orvosi titoktartás lazítását sürgető indítványt is, mert ezt az alkotmány szavatolja, és aligha szolgálná az esetleges erőszak megelőzését, ha mentálisan labilis pácienseikről a kezelőorvosok jelentéseket készítenének a hatóságok számára.

A belügyminiszter Berlinben elmondta, hogy a koalíciós partner beleegyezését szeretné elérni a rendőrség létszámának, felszerelésének és jogkörének bővítéséhez, amellyel meg tudja adni a kellő választ a megnövekedett feladatok kihívásaira.

Ezzel egy időben több térfigyelő kamerát szerelnének fel a városokban, és a hatóságok szélesebb körben végezhetnének titkos megfigyelést az interneten. A belügyminiszter által előterjesztett tervben szerepel a bűncselekményeket elkövető idegenek kitoloncolásának megkönnyítése, illetve felgyorsítása, továbbá a terrorszervezetek, mint például az Iszlám Állam népszerűsítésének törvénnyel történő betiltása.

A berlini kormányban résztvevő Szociáldemokrata Párt máris jelezte tárgyalókészségét a belügyminiszter javaslatairól, így a szigorító intézkedések már az ősz folyamán életbe léphetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×