Fokozottan figyelik az iszlám szervezeteket Németországban

Infostart
2016. augusztus 9. 17:20
A német hatóságok régóta igyekeznek megfigyelés alatt tartani a különböző iszlám szervezeteket és intézményeket. Néhány évvel ezelőtt Bonnban tartós huzavona után felszámoltak egy iskolát, amelyet Szaúd-Arábia tartott fenn, és a diákok olyan nevelésben részesültek, amely ellenkezett a német alkotmányban lefektetett elvekkel.

Berlinben a kormány szóvivője közölte, hogy a hatóságok az eddiginél fokozottabb mértékben követik a német földön intézményes keretek között működő iszlám csoportok tevékenységét. Utalt arra is, hogy ezen a téren 2006 óta a kormány legfontosabb tárgyalópartnere a németországi Iszlám-Konferencia, amely jelenleg 10 különböző mohamedán és alavita szervezetet tömörít.

A szélsőséges beállítottságú és a radikalizálódásra kész személyek megfigyelése, valamint esetleges erőszakcselekmények előkészítésének megelőzése az állambiztonsági szervek hatáskörébe tartozik.

A kormányszóvivő nyilatkozata kapcsolatban áll azokkal a jelentésekkel, hogy Erdogan elnök megpróbálja befolyását kiterjeszteni a Németországban élő törökökre is, akiknek számát 3 millióra becsülik.

Már a törökországi államcsínykísérletet követő éjszaka sok ezer török gyűlt hazájának berlini nagykövetsége, valamint a német tartományi fővárosokban működő főkonzulátusok elé, hogy támogatásáról biztosítsa Erdogan elnök politikáját.

Azóta az ankarai kormány intézkedéseit ellenző németországi törökök jó részét ismeretlen személyek súlyosan megfenyegették. Hasonló telefonhívásokat és gyalázkodó e-maileket kaptak a berlini képviselőház török származású tagjai is. Most a törvényhozás kereszténypárti tagozatának frakcióvezetője aggodalmát fejezte ki az ankarai kormány és az államfő vezetése alatt álló tömegpárt, az AKP mesterkedései miatt, hogy bűvkörébe vonja a német földön élő törököket.

Volker Kauder szerint megengedhetetlen, hogy a német iskolákban bevezetett iszlám hitoktatást az a Ditib nevű szervezet irányítsa, amely lényegében Erdogan elnök szócsöve. A német politikus ennek érdekében kérte az Iszlám Konferenciához tartozó szervezeteket, értessék meg tagjaikkal, hogy Németországban az alkotmány szabályai és a jogrend követelményei a vallási előírások felett állnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fokozottan figyelik az iszlám szervezeteket Németországban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást