Szlovákia újabb rendőröket küldött a magyar-szerb határra

Infostart
2016. augusztus 1. 17:12
Szlovákia újabb 25 rendőrt küldött a magyar-szerb határra. Az egyenruhások cseh, lengyel és osztrák rendőrökkel közösen egyelőre egy hónapig segítik a magyar hatóságokat a schengeni határ védelmében.

Magyarország hivatalosan július 21-én kért segítséget a visegrádi országoktól a határ védelméhez. Szükség esetén a 25 rendőrt egy hónap múlva újabb egység váltja fel. A szlovák rendőröket pisztollyal, bilinccsel, gumibottal és gázspray-vel, továbbá lehetőség szerint járművekkel és éjjellátó készülékekkel látják el. A külföldi szolgálatteljesítéssel járó anyagi juttatásokat a szlovák fél fedezi, a rendőrök ellátásáról a magyar fél gondoskodik. 

„Nagyon gyorsan válaszoltunk a magyarországi kollégáink kérésére, az egyre inkább romló helyzet miatt, amely az Európai Unió külső határainál történik. Egy 25 tagú kontingenst küldünk, hogy rendőreink a magyar-szerb határon segítsenek“ – közölte a rendőrök ünnepélyes búcsúztatása során Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter. 

A tárca jelezte, hogy Szlovákia ezzel az intézkedéssel is szeretné kifejezni szolidaritását a migránsválsággal sújtott országokkal szemben. A belügyminiszter elmondása szerint a szlovákiai rendőrök hasonló küldetések során mindig nagyon jól teljesítenek. „Bízunk abban, hogy most is nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy ne csak leleplezzék és feltartóztassák az illegális bevándorlókat, hanem ahhoz is, hogy megvédjék a külső határokat” – tette hozzá Kaliňák. 

A belügyi tárca vezetője emlékeztetett arra is, hogy a tavalyi év folyamán háromszáz rendőr indult segítségnyújtás céljából missziót teljesíteni Magyarországra, Szlovéniába és Macedóniába, valamint az uniós határvédelmi ügynökséggel, a Frontexszel is együttműködik az ország, amely keretében Görögországba és Olaszországba utaztak szlovákiai rendőrök.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kiss Balázs tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást