eur:
393.84
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Taktikát váltott az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam több vezetője is elmenekült az északi-iraki Moszul városából, melyet az iraki kormányerők amerikai támogatással akarnak visszafoglalni. A területet vesztő dzsihádisták ugyanakkor külföldön végrehajtott terrortámadásokkal akarnak visszavágni.

Menekülnek Moszulból az Iszlám Állam vezetői – ezt állítja az iraki védelmi miniszter. Haled al-Obeidi szerint olyan információ birtokába jutottak, amely szerint a Daes néven is ismert dzsihádista csoport magasrangú parancsnokainak családjai eladták a házaikat és Szíriába próbálnak átjutni.

Az iraki kormány és amerikai támogatóik szeptemberre tervezik a Moszul visszafoglalásáért indított offenzívát. A maga kétmillió lakosával Moszul az Iszlám Állam de facto iraki fővárosa.

Miközben a dzsihádisták családtagjai biztonságosabb helyekre próbálnak költözni, az Iszlám Állam fegyveresei megölik a városból elszökni próbáló polgári lakosokat.

A lehetséges menekülési útvonalakon aknákat helyeztek el, és mesterlövészek fenyegetik a szökést választókat.

A Moszul visszafoglalását célzó hadművelet először lassan indult, de az elmúlt hetekben lendületbe jött – írta a Telegraph című lap – azt követően, hogy az iraki kormányerők visszafoglaltak a körzetben egy fontos légibázist.

Az Egyesült Államok eddig hivatalosan csak harci gépekkel támogatta az iraki kormányerőket, most viszont 500 további katonát küld az országba.

Az iraki kormányhadsereg közben segítséget kap a befolyásos siíta milíciáktól is, amelyek Iránnal tartanak fenn kapcsolatokat.

Jogvédő szervezetek szerint a korábban felszabadított szunnita városokban a milíciák súlyos jogsértéseket követtek el.

Például az Irak központi részén fekvő, Falludzsa visszafoglalásakor az volt ellenük a vád, hogy több tucat menekülni próbáló férfit tartóztattak le és kínoztak meg.

Az Irakban és Szíriában területeket vesztő Iszlám Állam közben taktikát váltott, és külföldön elkövetett támadásokkal visszavágni a nyugati vezetésű koalíciós bombázásokért.

A csoport már nem arra sürgeti követőit, hogy utazzanak a „Kalifátus” területére, hanem hogy lakhelyükön hajtsanak végre támadásokat, bármely eszközzel. A közösségi médiában már több, mint egy hónapja arra szólítják fel a dzsihadistákat, hogy Nyugati államokban, magányos merénylőként hajtsanak végre támadásokat.

A radikalizált követőket nem kellett sokat kérlelni: az elmúlt két hónapban brutális, sokkoló és kegyetlen merényleteket hajtottak végre az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban.

James Comey, az amerikai FBI igazgatója arról beszélt, hogy az Iszlám Állam legyőzése a harcmezőn azt jelentené, hogy több támadásra kell majd számítani a nyugati országokban.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×