Egyre jobban aggódnak a németek

Infostart
2016. július 25. 10:00
München még hétfőn is a péntek kora este elkövetett ámokfutás hatása alatt áll. Időközben egyre több adat kerül napvilágra a 18 éves iráni származású, de már Németországban született fiatalemberről, aki egy pisztollyal a müncheni Olimpia bevásárlóközpontnál 9 ember, köztük egy 15 éves magyar fiú életét oltotta ki, majd végzett önmagával is.

A támadó az eredetileg színházi kellékpisztolyt Szlovákiában szerezte be és alakította használhatóvá. A súlyos lélektani problémákkal küzdő fiatalember ámokfutása nem hozható kapcsolatba a menekültproblémával, a lakosság körében azonban fokozódik a bizonytalanság és az aggodalom.

A belügyminiszter a múlt héten két alkalommal szakította meg nyári szabadságát: előbb egy fiatal menekült baltás támadása miatt tért vissza az Egyesült Államokból, pénteken pedig a müncheni ámokfutást követően is repülőre ült, hogy Berlinben részt vegyen a kormány válságülésén, majd a bajor fővárosban, a lövöldözés színhelyén, fejezze ki mély együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak.

Thomas de Maiziere is – csatlakozva a többi politikus nyilatkozatához – síkra szállt a fegyvereladás, illetve -tartás hatékonyabb ellenőrzése mellett.

Időközben kiderült, hogy az iráni szülők már német földön született fia erősen depressziós volt, ezért több alkalommal is pszichiátriai kezelésben részesült. Tettének végrehajtására egy éven át készült, amelyet éppen a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik ámokfutásának 5.évfordulóján követett el. A lakásán tartott házkutatás során a nyomozók több olyan dokumentumra is bukkantak, amelyek arra utaltak, hogy régóta foglalkoztatta a baden-württenbergi Winnendenben történt ámokfutás, amelynek során egy 17 éves fiú agyonlőtt 15 személyt, mielőtt a rendőrség golyója vele is végzett.

Noha a bajor főváros még most is a péntek esti események hatása alatt áll, a legtöbben méltatják a rendőrség gyors fellépését és azokat az intézkedéseket, amelyeket annak a kezdetben felmerül gyanúnak az alapján foganatosítottak, hogy három tettessel állnak szemben, akik terrorcselekményt hajtottak végre az Olimpia bevásárlóközpontnál. Szökésük megakadályozására perceken belül leállt a közforgalom, a taxik utasítást kaptak arra, hogy senkit se vegyenek fel, a főpályaudvart kiürítették és a nagyobb útkereszteződéseknél igazoltatták mind az autósokat, mind pedig a gyalogosokat. Az akcióba bekapcsolódott a különleges kiképzéssel rendelkező, főleg terrorelhárításra felkészített GSG 9 alakulat is.

Ennek ellenére a lakosság körében tapasztalható erősödik a bizonytalanság, amelyet a pénteki ámokfutás ugyan tovább fokozott, de amelyet a szélsőséges iszlám beállítottságú afgán fiatalember múlt hétfő este egy Würzburg felé tartó vonatban elkövetett baltás támadása robbantott ki.

Az eredetileg Magyarországon regisztrált fiatalember több mint egy éve élt Németországban, de azon felül, hogy a hatóságok több, mint 50 ezer eurót fordítottak ellátására, fel sem tételezték, radikális beállítottságú lehet, vagy, hogy a nevelőszülőknél töltött hetek során fogékonnyá válik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet mákonyára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aggódnak a németek
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást