Eltűnt 14 török hadihajó

Infostart
2016. július 20. 18:57
Szerdán még mindig nem volt világos, hová tűnt a török haditengerészet 14 hajója. Az egységek a hétvégi puccskísérlet óta nem vették fel a kapcsolatot a parancsnoksággal. Közben már 50 ezer embert bocsájtottak el vagy tartóztattak le a beindult tisztogatásokban.

Továbbra sem ismeretes tucatnyi török hadihajó sorsa a hétvégi hatalomátvételi kísérlet után. Erdogan elnök kormánya szerint a parancsnokoknak köze lehetett a puccskísérlethez.

Veysel Kosele admirálisról, a flotta parancsnokáról például péntek óta nem tudni semmit – közölte egy török forrás a Times című londoni lappal.

Egyelőre nem világos, hogy ő is az összeesküvők között volt vagy pedig felcsalták egy hajóra és túszul ejtették azzal az álhírrel, hogy terrortámadás történt, ahogy azt a török média megszellőztette.

A 14 eltűnt török hadihajó a Fekete-tengeren és az Égei-tengeren járőrözött és péntek óta nem léptek kapcsolatba a parancsnoksággal.

Felmerült, hogy görög kikötőkben kereshetnek menedéket, ahogy azt nyolc török katonatiszt már megtette, akik szombaton, helikopterrel menekültek át Görögországba.

Eddig több mint 80 tábornokot és tengernagyot vetettek vizsgálati fogságba a puccsban játszott szerepükről szóló perek előtt.

A puccskísérletben 208 kormánytámogató – főleg civilek – és 24 lázadó katona halt meg.

Mostanra több, mint 50 ezer embert bocsájtottak el, függesztettek fel vagy tartóztattak le a Törökországban megindult „tisztogatásokban”. Köztük nemcsak rendőrök, katonák de ügyészek, bírók tanárok, egyetemi rektorok és újságírók is vannak.

Felmondtak így:

  • 15 200 tanárnak és más oktatónak
  • 1577 egyetemi rektornak
  • 8777 belügyi dolgozónak
  • 1500 pénzügyminisztériumi dolgozónak
  • 257 embernek a miniszterelnöki hivatalban

Emellett megvonták 24 rádió és TV-adó sugárzási engedélyét. (Forrás: BBC)

Recep Tayyip Erdogan elnök és követői azzal vádolják őket, hogy a Törökországban befolyásos, de amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen imám hívei – Gülen néhány éve olyan korrupciós vádakat fogalmazott meg a török kormány ellen, amelyet Erdogan a hatalmát aláásó támadásnak minősített.

„Gyökerestül ássuk ki őket” – mondta Binali Yildirim miniszterelnök, aki főnökéhez hasonlóan a „terroristának” nevezett Gülen kiadatását követeli Amerikától.

Johannes Hanh, Törökország EU-felvételi kérelmével foglalkozó brüsszeli biztos szerint a török hatóságok gyors tisztogató akciója arra utal, hogy már előre összeállították a feketelistákat. „Pontosan ettől féltünk” – mondta. Federica Mogherini, az EU külügyi főnöke figyelmeztetett: semmilyen indokkal nem lehet hátat fordítani a jogállamiságnak és az alapvető jogok tiszteletben tartásának és az EU szoros figyelemmel kíséri majd a tagságra pályázó Ankara lépéseit.

Joachim Hermann bajor belügyminiszter szerint szerint Törökországban hatalmas szakadék keletkezett a társadalmon belül. Ez pedig erőszakos összecsapásokhoz vezethet a németországi törökök körében az Erdogán-hívők és ellenfeleik között.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Eltűnt 14 török hadihajó
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást