Párttá alakult a Pegida

Infostart
2016. július 19. 21:07
Az esetleges betiltás elkerülésére Drezdában párttá alakult a Pegida néven elhíresült jobboldali szervezet. Ezt a magát a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen elnevezésű mozgalom vezetője jelentette be. Hangsúlyozta, hogy a Pegida nem akar a szintén jobboldali AfD nevű párt versenytársa lenni, ezért csak azokban a körzetekben állít önálló képviselőjelöltet, ahol az AfD nem lép fel.

Lutz Bachmann, a Pegida elnöke Drezdában a szervezet tömeggyűlésén bejelentette, hogy párttá alakul a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen elnevezésű mozgalom. Elmondta, hogy a párt neve a Közvetlen-Demokratikus Néppárt lesz, amelynek alapszabályait már a múlt hónap közepén aláírták, de ezek részleteit nem közölte.

Lutz Bachmann azt sem hozta nyilvánosságra, hogy kik írták alá az új párt alapító okiratát. Hangsúlyozta azonban, hogy azért volt szükség a mozgalom politikai párttá alakítására, mert betiltás fenyegette a szervezetet.

Utalt arra is, hogy a Közvetlen-Demokratikus Néppárt nem akar versenytársként fellépni a részben hasonló követelésekkel fellépő AfD betűszóval jelölt Alternatíva Németország számára elnevezésű párttal szemben. Így nem is fognak képviselőjelöltet állítani azokban a választókörzetekben, ahol az AfD akar indulni.

Ebből tudósítók arra következtetnek, hogy a Pegidából alakult párt elsősorban a volt NDK-ban próbál politikai tőkét kovácsolni, ott, ahol a lakosság egy részén úrrá lett az idegen ellenes hangulat és a menekültekkel szemben is számos erőszakcselekményt követtek el.

Azonban az új jobboldali párt megalapításában szerepet játszott az a tény is, hogy a menekültválság következtében jelentősen csökkent a tömegpártok népszerűsége, míg az ugyancsak nacionalista jelszavakkal fellépő AfD – az elmúlt hetek belső villongásai és személyeskedései ellenére is – 10 százalék fölötti támogatottságot élvez.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Párttá alakult a Pegida
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást