Kiegyensúlyozott és nagyvonalú a német költségvetés-tervezet

Infostart
2016. július 4. 10:15
A berlini kormánykoalíción belül fellépett feszültségekre bizonyára enyhítően hat a pénzügyminiszter által kidolgozott jövő évi költségvetés, amely nagyvonalúan gondoskodik a minisztériumok részéről előterjesztett igények anyagi kielégítéséről, egyben pedig a menekültekkel kapcsolatos kiadások fedezéséről. Wolfgang Schäuble ezen a héten terjeszti a képviselők elé a tökéletesen kiegyensúlyozott költségvetési tervezetét.

A pénzügyminiszter szemmel látható büszkeséggel jelentette be, hogy Németország államháztartása az elkövetkező években sem szorul kölcsönök felvételére. Ezt a gazdasági fejlődés és az ebből fakadó adóbevételek töretlen növekedése teszi lehetővé.

Wolfgang Schäuble ugyan a takarékosság minisztereként szerzett hírnevet magának, a héten előterjesztett és teljesen kiegyensúlyozott költségvetési tervezete ezúttal az egyes minisztériumok által támasztott követeléseknek szinte maradéktalanul eleget tesz. Így például a nemzetközi terrorizmus fenyegetésének elhárítására másfél milliárd euróval többet kap a belügyminisztérium, hogy az ország belső biztonságát szolgáló testület létszámát kétezer új alkalmazott felvételével erősítse.

Ugyanígy a védelmi minisztérium is az eredetileg tervezettnél közel 2 milliárd euróval nagyobb összegre számíthat jövőre, hogy eleget tegyen a NATO-n belüli német kötelezettségekkel járó kihívásoknak és megfelelő ütemben korszerűsíthesse katonai ütőképességét.

A most előterjesztendő államháztartási tervezet egyik legnagyobb tétele a menekültekkel kapcsolatos kiadások fedezése. A már német földön tartózkodó migránsok eltartására, valamint beilleszkedésük finanszírozására, továbbá a menekülések okainak helyszíni felszámolására a berlini kormány költségvetése az elkövetkező évre 19 milliárd eurót, 2020-ig pedig csaknem 80 milliárdot ütemez be.

Tudósítók ugyan ezúttal is arra számítanak, hogy a költségvetés-tervezet – mint minden évben, ezúttal is - hangos vitát vált majd ki a kormánypártok és az ellenzék között, de egybehangzó vélemények szerint a britek kiválása az Európai Unióból már a közeljövőben is beláthatatlan veszélyt jelenthet Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter Európában példa nélkül álló tervezetére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kiegyensúlyozott és nagyvonalú a német költségvetés-tervezet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást