Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Péntektől Szlovákia tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Robert Fico kormánya az utolsó pillanatig kivárt, és csak csütörtökön hagyta jóvá az elnökség prioritásait.

A szlovák kormány az utolsó napra hagyta az elnökség prioritásainak jóváhagyását. Miroslav Lajčák külügyminiszter szerint szándékosan tettek így, hogy reagálni tudjanak a brit népszavazás eredményére. A program kiindulópontjait a tárcavezetők még február végén jóváhagyták.

„Öt témakörről beszélünk, melyek elsősorban a belső piac kiépítésének befejezéséről és a gazdasági növekedésről szólnak, de a migráció és az Európai Unió további bővítése is a témák között szerepel” – mondta a szlovák diplomácia vezetője. A külügyminiszter azt is megjegyezte, Hollandia és Málta mellett Szlovákia a harmadik olyan ország, amelynek az unió bővítése is a prioritásai között szerepel, jelezve, hogy Pozsony nem feledkezik meg a nyugat-balkáni országokról.

Robert Fico miniszterelnök szintén úgy véli, hogy helyes döntés volt az utolsó napra hagyni a szlovák elnökség programjának jóváhagyását. Mint mondta, az elmúlt napok eseményei: a Brexit, az isztambuli reptéren történt terrortámadás és a migráció is kihat az ország teendőire.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke korábban úgy fogalmazott, hogy Szlovákia nagy kihívások idején veszi át az unió fél évig tartó soros elnökségét.

Robert Fico az elnökség egyik legfontosabb pontjának a szeptemberi pozsonyi csúcstalálkozót tartja, amikor a 27 uniós tagállam vezetői egy informális találkozón tárgyalnak majd az Európai Unió jövőjéről. A kormányfő a vita előkészítésébe szeretné bevonni a többi visegrádi országot is.

A közép-európai államok együttműködésének fontosságát hangsúlyozta Andrej Danko házelnök is, aki megígérte, hogy az előttük álló fél évben a szlovákok mellett a magyarok, a csehek és a lengyelek is jobban hallathatják majd hangjukat az Európai Unióban.