eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma

Skócia külön utat keres

Kedd délután Skócia főminisztere, Nicola Sturgeon nagy várakozással megelőlegezett beszédet mondott az edinburgh-i regionális parlamentben. Egyelőre csak Edinburgh és Európa külön tárgyalásainak azonnali megindításáról szavaztatta meg a skót képviselőket, arról nem: kívánják-e, hogy új népszavazás legyen Skócia különválásáról.

Az Egyesült Királyság a múlt heti népszavazáson 52-48 arányban döntött az Európai Unió elhagyása mellett, de Skócia erős Európa-hűségéről tett tanúságot: ebben az országrészben 62-38 volt az eredmény az uniós bentmaradás javára.

Edinburgh kétség kívül szembe került Londonnal. De még mindig Nagy-Britannia része, nem független ország, európai tárgyalóképességét ez a tény lényegesen limitálja. A legutóbbi parlamenti választásokon győztes Skót Nacionalista Párt, és vezetője Nicola Sturgeon, a skóciai főminiszter, áhítja a függetlenedést, de tisztában van azzal, hogy ez hallatlanul bonyolult feladat, mindenképp megfelelő előkészítést igényel.

Edinburgh-i beszédében tehát arról szólt, hogy a Skócia leválásáról 2014-ben tartott népszavazás óta, amely kis előnnyel a brit egység fenntartása mellett döntött, most teljesen új helyzet állott elő. Akkor ugyanis Nagy-Britannia uniós tag volt, és ez a tény befolyásolta a szavazókat a maradás érdekében. Most, a Brexit után, Skócia külön egyezményekre kényszerül Brüsszellel és az egyes európai országokkal.

Nicola Sturgeon maga indítja meg ezt a folyamatot, elsőnek az európai parlament elnökével tárgyal. Azt elismeri, hogy a brit népszavazás eredményét nem vétózhatja meg.

A főminiszter keddi beszédében leszögezte hogy a Skóciában élő és dolgozó külföldiek jogait mindenképp fenntartja: szívesen vannak látva, érezzék magukat otthon. Ezt a bejelentését vastapssal fogadták a skót képviselők.

Az edinburgh-i parlamentet a brüsszeli tárgyalásai támogatására kérte Sturgeon, de közölte, hogy Skócia elszakadásáról szóló újabb népszavazásra egyelőre még nem tesz javaslatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×