eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

David Cameron ment, Nicola Sturgeon jött

Az Európai Bizottság fontosnak tartja, hogy az angol többség Brexit-voksa után külön találkozót tartson az EU-barát Skócia miniszterelnökével.

Ő az utolsó pillanatban maradt volna – honfitársai kis többsége azonban nem. David Cameron brit miniszterelnök elbúcsúzott Brüsszeltől, habár hazája még két évig az EU-tagja marad.

Cameron elköltötte EU-partnereivel utolsó vacsoráját, majd a mai uniós csúcs előtt távozott, annak tudatában, hogy a többi 27 tagország most arról tárgyal, hogy milyen álláspontot alakítson ki a távozó britekkel szemben.

A történetnek azonban még lehetnek érdekes fordulatai – ezek egyike az, ahogy az EU-ban való maradásra szavazó Skócia vezetése jelezte: felmerül az Egyesült Királyságból való kiválás lehetősége.

Az EU-bizottság azzal jutalmazza a skótokat, hogy példátlan módon, külön találkozót tart az egyelőre Nagy-Britannián belül nagyfokú autonómiát élvező nemzet miniszterelnökével.

Jean-Claude Juncker szóvivője megerősítette, hogy a bizottsági elnök a mai csúcs margóján találkozik Nicola Sturgeonnel, aki hivatalosan a Skócia első minisztere címet viseli.

Sturgeon közölte: hazája, ahol a választópolgárok több, mint 60 százaléka az unióra szavazott, nem akarja, hogy Anglia kiszorítsa az EU-ból.

Korábban felvetette, hogy rövid időn belül terítékre kerülhet egy második skót függetlenségi népszavazás vagy az, hogy a skót parlament megpróbálja jogi úton blokkolni a Brexitet.

Utóbbi politikailag rizikós lenne, mivel Anglia lakossága jóval nagyobb és így Brexitre leadott szavazat sokkal több volt, mint a skótok maradáspárti voksai.

Sturgeont Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is fogadja, Donald Tusk, az állam- és kormányfőket összefogó európai tanács elnöke viszont elzárkózott. Diplomaták szerint ha ilyen magas szinten fogadják a skót autonómia vezetőjét, azt úgy értelmezhetik Londonban, hogy Brüsszel Skócia elszakadását támogatja.

Érdekes módon az utóbbi időben egy szó sem esik arról, hogy korábban épp az EU figyelmeztette a skótokat: ne lépjenek ki az Egyesült Királyságból, mert akkor több éves felvételi folyamaton kell átmenniük.

Sturgeon érkezése előtt David Cameron leköszönő brit kormányfő is arról próbálta meggyőzni az EU-vezetőket, hogy azért győzött a Brexit-tábor, mert az Unió nem volt hajlandó korlátozni a szabad mozgást és munkavállalást az EU-n belül. Juncker erre azzal válaszolt, hogy a brit vezetők állandóan Brüsszelt bírálták, így nem csoda, hogy polgáraik hittek is nekik.

Közben Nagy-Britanniában még sokan reménykednek abban, hogy valamilyen módon meg lehet oldani, hogy az ország EU-tag maradjon. Merkel német kancellár azonban eloszlatta a reményeket. A többi vezető pedig értésre adta: ha a britek hozzáférést akarnak a közös piachoz, akkor el kell fogadniuk a munkaerő szabad mozgását, azaz azt, hogy külföldiek továbbra is dolgozhassanak a szigetországban és sürgették Cameront: azonnal kezdje meg a válásról szóló tárgyalásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×