eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Külföldieket zaklattak a Brexit után

Külföldieket zaklattak a Brexit után

A Nagy-Britanniai Brexit-népszavazás felbátorította az idegengyűlölőket Nagy-Britanniában. Az elmúlt napokban több, európai migránsok és brit etnikai kisebbségek számlájára elkövetett sérelmet jelentettek.

„Kilépés az EU-ból, elég volt a lengyel férgekből” - ilyen feliratú lapokat dobtak be lengyel családok postaládáiba Huntington városban, Cambridgeshire megyében. A helyi média szerint iskolák előtt is osztogatták az angol és lengyel nyelvű lapokat és azokat lengyel gyerekek is látták.

A brit lapok szerint több, mint száz, - itteni szóhasználattal élve – faji alapú incidenst és gyűlölet-cselekményt jelentettek a hétvégén a Nagy-Britannia EU-tagságának feladásáról szóló népszavazás után.

Több elkövető is a Brexit-tábor győzelmével indokolta megjegyzéseit.

London egyik keleti kerületében a győzelmet követő órákban készült videón egy autóban ülő férfinek azt mondják: menjen vissza, ahonnan jött. Egy olasz állampolgárra üveggel támadtak, mert megkérdezte valakitől, hogyan szavazott.

A Facebookon már csoportot hoztak létre az incidensek dokumentálására.

Egy lengyel PhD hallgató arról mesélt, hogy megszólította egy nő, hogy lengyel-e. Jobb, ha „fél” – mondta, és közölte: vízumot kell szereznie, ha az „ő országában” akarna maradni.

London Hammersmith-kerületében idegengyűlölő üzenetet festettek a helyi lengyel kulturális központ falára, az ügyben nyomozást indított a rendőrség.

De nemcsak nyugat- vagy kelet-európaiakat értek inzultusok vagy támadások, hanem britnek született, indiai vagy pakisztáni származású lakosokat is.

Ők is megkapták a Brexit-pártiaktól, hogy „pakoljanak, mert az ő távozásukra szavaztak”.

Glocester városában az egyik helyi Tesco pénztára előtt álló sorban pedig egy brit férfi fennhangon követelte, hogy a külföldiek fedjék fel a kilétüket. „Spanyol vagy? Olasz vagy? Román vagy?” – faggatott egy férfit. „Nem, angol” – szólt a válasz.

Egy lengyel nőnek a buszon szóltak be, hogy szálljon le, menjen csomagolni egy másiknak a kávézóban, ahol dolgozik.

Jess Phillips munkáspárti képviselő a parlamentben jelentést akar kérni arról, hogy a Brexit-voksot követően hány gyűlölet-cselekmény történt.

Sok brit szavazó nincs tisztában azzal, hogy az EU-népszavazást követően akár két évig is eltarthat, mire Nagy-Britannia hátat fordíthat az Uniónak és új bevándorlási szabályokat vezet be. Emellett, az Out-kampány több vezetője azt ígérte, hogy a már brit földön élő Európai Uniós migránsokat nem küldik haza. Kérdés, hogy ezzel mennyire nyugtatták meg őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×