Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meghátrált a francia kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Először betiltotta, majd pár órával később engedélyezte a francia kormány azt a tüntetést, amelyet csütörtökre hirdettek meg a szakszervezetek. A belügyminiszter javaslatára lerövidített, 1,6 kilométer hosszú útvonalon lehet majd menetelni a Place de la Bastille-tól a Szajna partjáig.

Általános felzúdulást váltott ki Franciaországban, hogy a szocialista kormány betiltott egy, a szakszervezetek által csütörtökre tervezett tiltakozó demonstrációt Párizsban. Az elégedetlenség láttán a Valls-kabinet néhány óra leforgása alatt meghátrált, és mégis engedélyezte a megmozdulást.

Amikor szerdán a párizsi rendőrség bejelentette, hogy megtiltják a szakszervezeteknek, hogy utcai tiltakozást tartsanak a munka törvénykönyvének módosítása ellen, a reakciók alapján úgy tűnt: pillanatokon belül kitör a forradalom Franciaországban. Hasonló tiltásra ugyanis a hatvanas évek óta nem volt példa, az pedig abszolút újdonságnak számít, hogy egy ilyen lépést szocialista kormány rendeljen el.

A szélsőbaloldali pártok és a zöldek kerek-perec jelezték: nem engedelmeskednek a döntésnek és mindenképpen tüntetnek, a szakszervezetek és a jobboldali ellenzék pedig a demokrácia alapvető értékeinek a felrúgásával vádolta meg Manuel Valls miniszterelnököt és Francois Hollande államfőt. A két politikus néhány órán keresztül igyekezett határozottnak mutatkozni, hangsúlyozva: a tiltásra azért van szükség, mert a legutóbbi megmozdulásokon a szélsőbalhoz kötődő, erőszakos törő-zúzó fiatalok elképesztő károkat okoztak, és ezt még egyszer nem hagyják megismétlődni.

A szakszervezetek válaszul ismét azzal vádolták meg a kormányt, hogy szándékosan hagyja garázdálkodni az erőszakos tüntetőket, így próbálva lejáratni a munka törvénykönyve ellen tiltakozó mozgalmakat. Az állítás nem teljesen légből kapott, az elmúlt két hónapban több rendőr is kifogásolta, hogy túlságosan későn kapnak parancsot a törő-zúzók megállítására.

Néhány órás nyilatkozatháborút követően a kormány az általános felháborodás láttán visszavonulót fújt, a belügyminiszter pedig bejelentette: engedélyezik a demonstrációt, de az útvonalat maguk határozzák meg. Az útvonal pedig egy másfél km-es séta lesz, melynek során a tiltakozók megtekinthetik a Szent Márton nevű csatornát a Szajnával összekötő, Arsenal nevű kikötőt.

A belügyminiszter azt is közölte, hogy az esetleges erőszakos cselekedeteket megelőzendő, szűrőellenőrzéseket vezetnek be a környéken, a törő-zúzók ellen pedig a legszigorúbban fognak fellépni.

Az ügyben mutatott elképesztő kormányzati kommunikáció szakértők szerint tovább rombolta a francia államfő amúgy is kevéske hitelét, a jobboldali ellenzék pedig egyenesen azt állítja: Franciaországnak nincs felelős kormánya.