eur:
393.13
usd:
367.32
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Aggódnak a lengyelek a Brexit miatt

A Nagy-Britanniában élő lengyelek és más migránsok aggódnak a Brexit, azaz amiatt, hogy Nagy-Britannia esetleg kiléphet az Európai Unióból. Egy statisztika szerint a brit földön élő EU-s dolgozók 85%-a nem felelne meg a vízumkövetelményeknek, ha az esetleges Brexit után a külföldieket sújtó korlátozásokat vezetne be Nagy-Britannia.

850 ezer lengyel él Nagy-Britanniában, ami azt jelenti, hogy az övék a szigetország legnagyobb nem-brit közössége.

Sok őslakos számára ők jelképezik, hogy hogyan változott meg az ország a 10, többségében kelet-európai volt szocialista állam uniós csatlakozásával.

A 2004-es bővítést követően a britek azok között voltak, akik a jogilag lehetséges korlátozásokat feladva megnyitották munkaerőpiacukat a keletiek előtt.

Akkoriban pörgött a gazdaság és az ingatlanpiac, és míg az őshonos brit mestereket nagyon nehezen lehetett levadászni egy lakásfelújításhoz, addig a lengyel munkások és vízvezeték-szerelők ritkán mondtak nemet és olcsóbbak is voltak.

Ők most aggódva várják, mit hoz a csütörtöki Brexit-népszavazás.

„A britek azt hiszik, hogy mi, a bevándorlók vesszük el az ő munkájukat. Pedig nem sokan dolgoznának olyan körülmények között, mint mi”

– mondta a Financial Timesnak a kiszállítóként dolgozó, 32 éves Arkadisz Madejski.

„Félünk, nem tudjuk mi lesz. Két gyerekem jár itt iskolába, itt fizetem az adót, nem dobhatnak csak úgy ki” – jegyezte meg a 32 éves Karolina Kula bolti dolgozó.

Bár a nagy-britanniai lengyelek kétharmada aggódik a lehetséges Brexit miatt, a lengyel kormány örülne annak, ha valamilyen okból hazamennének, mert, mint a miniszerelnök-helyettes elmondta: honfitársai egytizede vándorolt el az utóbbi évtizedekben.

Hasonlóan gondolkodik a magyar kormány is, amely az idén irodát nyitott Londonban azért, hogy elmagyarázza az itt élő magyar fiataloknak a hazatérés előnyeit.

Egy brit tanulmány szerint az országban dolgozó EU-migránsok 80 százaléka nem felelne meg az esetleges Brexit-et követő vízumszabályoknak.

A lengyel IBRiS közvélemény-kutató felmérése szerint Nagy-Britannia kilépése nyomán az itt elő lengyeleknek kevesebb, mint a fele akarna az országban maradni, míg negyedük ellenkezés nélkül hazamenne, ha a britek elküldenék.

A lengyel politika számára pedig a francia-német tengelynek ellensúlyt jelentő Nagy-Britannia esetleges kilépése nagy veszteség lenne. Aktív NATO-tagként a britek emellett szerepet vállalnak a lengyelek számára fenyegetésnek tartott Oroszország elrettentésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti, reggel a KSH friss kereseti adatokat közöl, külföldön pedig a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×