Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Félnek és hazamenekülnének a francia dzsihadisták

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre több, az Iszlám Állam kötelékeiben harcoló, francia állampolgárságú dzsihadista térne haza. Van aki egyenesen a francia nagykövetségektől kér segítséget.

Már nem annyira vonzó az Iszlám Állam a francia állampolgárságú dzsihadisták számára - állítja a franca titkosszolgálatok koordinálásával megbízott parancsnok. Didier Le Bret szerint egyre többen menekülnének az iraki és a szíriai hadszínterekről, és e célból immár a nagykövetségeket is megkeresik, hogy esetleges hazatérésük módozatairól érdeklődjenek.

A belső elhárítás szerint május végéig összesen 248 francia állampolgárságú dzsihadista tért haza, nagy részüket a hatóságok letartóztatták, és tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik őket.

Az eddigi tapasztalatok szerint a terroristák egyrészt azért akarnak hazatérni, mert 50 százalékkal csökkent a zsoldjuk, de ennél is fontosabb, hogy egyre jobban félnek az őket érő folyamatos bombázásoktól, emellett az Iszlám Állam nevű szervezet vezetőit korruptaknak és kegyetleneknek tartják.

Egyesek arra panaszkodnak, hogy hátrányosan megkülönböztették őket a harctéren annak alapján, hogy mely európai országból származtak, de vannak, akik azt kifogásolják, hogy a harcok során muzulmánokat kellett ölniük. Ami eléggé hátborzongatóan hangzik, azt jelenti ugyanis, hogy semmi kifogásuk sem lett volna a „keresztesek” gyilkolása ellen.

A dezertálni vágyókkal szemben a francia hatóságok rendkívül óvatosak. Egyrészt azért, mert amint a már említett Didier Le Bret fogalmazott, az Iszlám Államtól való elfordulásuk nem jelenti azt, hogy hirtelen a nyugati demokráciák feltétlen híveivé váltak volna.

Nemigen lehet tudni tehát motivációjukat: tényleg belefáradtak a harcokba és a kegyetlenkedésekbe, vagy pedig szülőföldjükön akarják folytatni a „küzdelmet”, például terrorista támadások, merényletek elkövetésével? Ez utóbbira nemcsak az Iszlám Állam, hanem az al-Kaida terrorszervezet is biztatja harcosait, illetve híveit.

De nem ez az egyetlen dilemma: a belső elhárítás főnöke szerint a kemény harcokat megjárt iszlamista „veteránok” a vietnami háborúban részt vett katonákra jellemző poszttraumás zavarokat mutatnak, sőt egyesek állapota kifejezetten pszichiátriai kezelést igényel. Vagyis a hazatérni kívánók egy része immár az iszlamista ideológia nélkül is közveszélyes.

Komoly kérdés tehát, hogy miként viszonyuljon ezekhez a személyekhez a francia társadalom, egyáltalán visszafogadja-e őket vagy sem? A dzsihadisták hazatérése persze egyáltalán nem könnyű, mondta a francia sajtónak Didier Le Bret, az Iszlám Állam vezetői ugyanis gondolkodás nélkül kivégeztetik azokat, akik a dezertálási szándék jeleit mutatják, hazai pályán pedig börtön vár rájuk.