Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rettegnek a jegybankok a jövő heti brit népszavazástól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német kancellár reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia lakosságának többsége a jövő héten a szigetország uniós tagságának fenntartása mellett dönt. Angela Merkel a szlovák kormányfővel, Robert Ficóval tartott berlini sajtóértekezletén azonban arra is figyelmeztette a briteket, hogy ha az Európai Unióból történő kiválást szavazzák meg, akkor Nagy-Britannia elesik az EU piacaitól és Brüsszelben kívülállóként kezelik majd az országot. Időközben a Frankfurtban működő Európai Központi Bank is előkészületeket tett a Brexitre.

Az Európai Központi Bank most kiadott jelentése, amelyben a valutaegységet alkotó országok gazdasági fejlődését elemzi, biztatónak nevezi az euroövezet konjunktúráját. Az infláció rendkívül alacsony és ez kihat a bérek alakulására is – állapítja meg a Központi Bank és emlékeztet arra, hogy megítélése szerint az a legelőnyösebb helyzet, ha az árak emelkedése nem lépi át, de megközelíti a kettő százalékot.

Az elmúlt hónapban azonban az infláció csupán egytized százalék körül volt, és ha ez tartósnak tűnik, Frankfurtban olyan intézkedéseket vesznek fontolóra, amely lendületesebbé teszi a konjunktúrát.

Eddig a jelentés bizakodó része, mert a továbbiakban a Központi Bank úgy véli, hogy beláthatatlan következményeket vonhat maga után a valutaegységbe tömörült országok gazdaságára is, ha Nagy-Britannia lakossága a jövő héten úgy dönt, hogy az ország lépjen ki az Európai Unióból.

Nagy-Britannia ugyan nem tagja az euróövezetnek, a közgazdászok többsége szerint azonban kiválása az Európai Unióból visszavetné a gazdasági növekedést és negatív hatással lenne az Európán belüli kereskedelmi forgalomra és a tőkeáramlásra is.

Az Európai Központi Bank mellett a svájci nemzeti bankot is aggasztja a Brexit lehetősége. A britek esetleges kiválása miatt az Európai Unió országaiból egyre többen fektetnek be óriási összegeket svájci frankba, és ennek következtében alig egy hét alatt három százalékkal emelkedett a frank – euróhoz viszonyított árfolyama.

A svájci nemzeti bank a Brexit esetén a frankra nehezedő további nyomással számol, ezért mindent megtesz a svájci fizetőeszközre nehezedő nyomás enyhítésére, így fontolóra vették a már amúgy is közel egy százalékos negatív kamat további emelését, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy 100 befektetett svájci frank után több mint egy frank büntetést kell fizetnie a számlatulajdonosnak.

Más jegybankok is feszülten várják a jövő heti nagy-britanniai népszavazás kimenetelét. Az amerikai szövetségi bank a hónap végére halasztotta a dollárral kapcsolatos kamatintézkedések meghozatalát, hasonlóképpen járt el Tokióban a japán nemzeti bank is.