eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Eltilthatják az orosz sportolókat Riótól

Két nappal a Nemzetközi Atlétikai Szövetség döntése előtt újabb lesújtó vélemény az orosz sportot érintő doppingügyekről. A nemzetközi doppingellenes szervezet, a WADA azt állítja, hogy Oroszországban akadályozzák a nemzetközi munkáját, alkalmazottait pedig fizikailag fenyegetik – mindez azok nézeteit erősíti, akik azt akarják, hogy ne indulhassanak orosz atléták a riói olimpián.

Eltiltják-e az orosz atlétákat a Riói Olimpiától? – ezt találgatják Oroszországban a nemzetközi doppingellenes szervezet, a WADA legújabb jelentése után.

Egy tavalyi WADA-jelentés és egy tényfeltáró műsor nyomán már eltiltották az orosz atlétákat a nemzetközi versenyektől, egy új anyag mostani kiadása pedig azt jelentheti, hogy a riói olimpián sem engedik őket a startvonalhoz.

A WADA-jelentés után lemondott az orosz doppingellenőrző ügynökség, a RUSZADA teljes vezetése, és az orosz hatóságok gyökeres változásokat ígértek. 

A szervezet új jelentése pedig azt állítja, hogy akadályozzák az Oroszországban dolgozó doppingellenőrök munkáját és a munkatársakat a biztonsági szolgálatok fenyegetik. 

Emellett megállapítja, hogy az érintettek több mint 700 alkalommal nem voltak hajlandók a vizsgálatra, 23 esetben pedig lekésték azt. Volt olyan sportoló, aki egyszerűen elszaladt a teszt elől. Egy másik tiszta vizeletmintát tartalmazó kémcsövet ragasztott magára és volt, aki meg akarta vesztegetni az ellenőröket – mondja a WADA.

A labdarúgó Eb-n az orosz futballhuligánok viselkedése miatt kapott felfüggesztett eltiltás és a várható olimpiai tilalom miatt különösen dühösek az orosz hatóságok. Az orosz külügyminisztérium magyarázatot követelt a francia nagykövettől, amiért orosz drukkereket szállító buszt állítottak meg és egy francia városban forgató orosz újságírókat is ellenőriztek.

Putyin elnök és környezete az ország elleni nyugati kampány részének tartja az egymást érő botrányokat és tilalmakat. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség például – függetlenül attól, hogy bizonyítottan doppingolt volna – az összes orosz atlétát eltilthatja a riói részvételtől.

Putyin egyik üzletember ismerőse azt mondta a Financial Timesnak, hogy az orosz elnököt felháborította, hogy a nyugati média szerint az orosz atléták doppingoltak.

Moszkva és a WADA között annyira megromlott a viszony, hogy a nemzetközi szervezet megtiltotta, hogy az orosz doppingellenőrző ügynökség, a RUSZADA ellenőrizze a sportolókat.

A tavalyi jelentés után az oroszokat megijesztette az esetleges tilalom, aminek nyomán önkritikát gyakoroltak és együttműködési készségüket hangsúlyozták. A RUSZADA volt vezetője például azt állította, hogy honfitársai folyamatosan csaltak a 2014-es szocsi téli olimpián. A szervezet új elnöke pedig hogy: „hazájának valódi problémája van a doppinggal és nem csak az atlétikában”.

Az oroszok még azt is vállalták, hogy oktatóprogramot indítanak, amely már az iskolásgyerekeknek és jövendő orvosoknak is elmagyarázza a dopping erkölcsi visszásságait és egészségügyi veszélyeit.

Közben orosz olimpiai- és világbajnokok arra kérték a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőjét, hogy engedjék versenyezni azokat a honfitársaikat, akik nem doppingoltak. A nyugati közvélemény egy jelentős része azonban gyakorlatilag minden orosz sportolót csalónak tart és nem zavarná, ha nem indulhatnának az olimpián.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×