eur:
394.25
usd:
365.1
bux:
65463.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egyre népszerűbb Németországban a szélsőjobb

Németországban tovább csökkent a kormánykoalícióban résztvevő kereszténypártok népszerűsége, amely jelenleg 33 százalékon áll. Ezzel egy időben még jobban megerősödött az AfD, az Alternatíva Németország számára elnevezésű jobboldali párt. A lakosság többsége pedig már jó ideje nem kívánja Angela Merkel újraválasztását. A menekültkérdés erősen áthangolta az ország közvéleményét.

A lipcsei egyetem most nyilvánosságra hozott országos felmérése arról tanúskodik, hogy a menekültválság hatására a németek liberális beállítottsága az elmúlt év során alapvetően megváltozott, és ma már minden második válaszadó a muszlimok betelepedése miatt szinte idegennek érzi magát a saját hazájában.

Mindebből csaknem egyenesen következik, hogy a megkérdezettek 41 és fél százaléka a muszlimok bevándorlásának megakadályozását szorgalmazza. A lipcsei egyetem tanulmányából kitűnik az is, hogy nincs jelentősebb különbség az ország keleti és nyugati felében élők beállítottsága között.

Így nem véletlen, hogy a kormánykoalíció kereszténypártjai iránti támogatottság is zsugorodik, mert a kancellár változatlanul tartja magát ahhoz a tavalyi kijelentéséhez, amely szerint Németország megbirkózik a menekültáradattal.

Mivel a lakosság egyre szélesebb rétege ellenzi ezt a politikát, egyre népszerűbb az AfD, az Alternatíva Németország számára elnevezésű jobboldali párt, amely főként idegenellenes jelszavakkal csábítja zászlaja mögé a választókat.

Hiába derült ki az AfD élén álló Frauke Petriről, hogy a nyilvános vitákon valamennyi politikus között az ő részéről hangzik el a legtöbb hamis állítás és beválthatatlan ígéret, az Alternatíva Németország számára nevű pártot már országos viszonylatban a szavazók 11 százaléka támogatja.

A lakosság véleménye módosult a kisebbségek megítélését illetően is, ami szintén az AfD malmára hajtja a vizet, mert a jobboldali pártnak igencsak komoly fenntartásai vannak a szintikkel és romákkal, valamint a homoszexuálisokkal szemben is. A lipcsei egyetem felméréséből ugyanis kitűnik, hogy jelenleg már a megkérdezettek közel 60 százaléka véli úgy, hogy a szintik és romák hajlamosak bűncselekmények elkövetésére, holott korábban csak alig 44 százalék élt ebben a meggyőződésben.

Ugyanígy erősödött a melegekkel szembeni beállítottság is, mert ma már a lakosság egynegyede tartja erkölcstelennek a homoszexualitást. A tömegpártoktól való tömeges elfordulásra utal a tanulmány azon megállapítása, amely szerint a szavazók immár 26 és fél százaléka él abban a hitben, hogy értelmetlen politikával foglalkozni, mert úgyis az történik, amit a kormány kitervel. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×