Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre népszerűbb Németországban a szélsőjobb

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban tovább csökkent a kormánykoalícióban résztvevő kereszténypártok népszerűsége, amely jelenleg 33 százalékon áll. Ezzel egy időben még jobban megerősödött az AfD, az Alternatíva Németország számára elnevezésű jobboldali párt. A lakosság többsége pedig már jó ideje nem kívánja Angela Merkel újraválasztását. A menekültkérdés erősen áthangolta az ország közvéleményét.

A lipcsei egyetem most nyilvánosságra hozott országos felmérése arról tanúskodik, hogy a menekültválság hatására a németek liberális beállítottsága az elmúlt év során alapvetően megváltozott, és ma már minden második válaszadó a muszlimok betelepedése miatt szinte idegennek érzi magát a saját hazájában.

Mindebből csaknem egyenesen következik, hogy a megkérdezettek 41 és fél százaléka a muszlimok bevándorlásának megakadályozását szorgalmazza. A lipcsei egyetem tanulmányából kitűnik az is, hogy nincs jelentősebb különbség az ország keleti és nyugati felében élők beállítottsága között.

Így nem véletlen, hogy a kormánykoalíció kereszténypártjai iránti támogatottság is zsugorodik, mert a kancellár változatlanul tartja magát ahhoz a tavalyi kijelentéséhez, amely szerint Németország megbirkózik a menekültáradattal.

Mivel a lakosság egyre szélesebb rétege ellenzi ezt a politikát, egyre népszerűbb az AfD, az Alternatíva Németország számára elnevezésű jobboldali párt, amely főként idegenellenes jelszavakkal csábítja zászlaja mögé a választókat.

Hiába derült ki az AfD élén álló Frauke Petriről, hogy a nyilvános vitákon valamennyi politikus között az ő részéről hangzik el a legtöbb hamis állítás és beválthatatlan ígéret, az Alternatíva Németország számára nevű pártot már országos viszonylatban a szavazók 11 százaléka támogatja.

A lakosság véleménye módosult a kisebbségek megítélését illetően is, ami szintén az AfD malmára hajtja a vizet, mert a jobboldali pártnak igencsak komoly fenntartásai vannak a szintikkel és romákkal, valamint a homoszexuálisokkal szemben is. A lipcsei egyetem felméréséből ugyanis kitűnik, hogy jelenleg már a megkérdezettek közel 60 százaléka véli úgy, hogy a szintik és romák hajlamosak bűncselekmények elkövetésére, holott korábban csak alig 44 százalék élt ebben a meggyőződésben.

Ugyanígy erősödött a melegekkel szembeni beállítottság is, mert ma már a lakosság egynegyede tartja erkölcstelennek a homoszexualitást. A tömegpártoktól való tömeges elfordulásra utal a tanulmány azon megállapítása, amely szerint a szavazók immár 26 és fél százaléka él abban a hitben, hogy értelmetlen politikával foglalkozni, mert úgyis az történik, amit a kormány kitervel.