Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre több a menekült Lengyelország felől

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nemrég még komoly forgalmi torlódások színhelye volt az Odera folyót átívelő híd Frankfurt és a lengyelországi Szlubice között, amióta azonban megszűnt a határellenőrzés, az autók szinte lassítás nélkül gurulnak át egyik országból a másikba. A hónap eleje óta mégsem a bevásárló németek és a a Frankfurtban dolgozó lengyelek vannak többségben a hídon, hanem a kelet felől nyugatra tartó migránsok.

Berlinben a kormánykoalícióban résztvevő pártok több vezetője is síkra szállt annak érdekében, hogy erősítsék meg a forgalom ellenőrzését a lengyel-német határon. Mint Wolfgang Bosbach a Kereszténydemokrata Párt belügyi szakértője fogalmazott, a balkáni migrációs útvonal lezárása óta egyre több menekült tesz kerülőt észak felé és Lengyelországon át érkezik német földre.

A DIE WELT című napilag idézi a határ őrizetével megbízott rendőrség belső jelentését, amely szerint a közel 500 kilométer hosszú német-lengyel határt egyre több migráns használja fel a belépésre Németországba. A jelentés utal arra is, hogy a korábban foganatosított takarékossági intézkedések miatt egyszerűen nincs elég rendőr sem a belépők ellenőrzésére, sem pedig esetleges feltartóztatására. Az újság arról is értesült, hogy nem csupán a polgárháború elöl menekülő szírek, afgánok vagy irakiak érkeznek embercsempészek közreműködésével mind nagyobb számban Lengyelország felől, hanem egy ideje orosz állampolgárságú csecsen nemzetiségű személyek is.

A német rendőrség attól tart, hogy köztük számos bűnöző is akad. Erre utal egy belga rendszámú gépkocsi nemrég történt feltartóztatása, amely csecseneket is szállított, akikkel kapcsolatban felmerült a terrorizmus alapos gyanúja.