Zavarodott, nem pedig dzsihádista lehetett az orlandói gyilkos

Infostart
2016. június 14. 15:22
Az FBI és Barack Obama elnök szerint részben az internet radikalizálta az orlandói melegbárban több tucat embert lemészárló Omar Mateent. Bár az Iszlám Állam sietett magára vállalni a vérengzést, a hatóságok szerint az okokat inkább a támadó gyakran egymásnak is ellentmondó nézetei között kell keresni.

A kívülálló zavarodottsága és haragja lehet a motiváció – ezt sugallják a floridai klubban vérengző támadóról napvilágra kerülő információk.

Az amerikai hatóságok egyelőre elutasítják azt a lehetőséget, hogy az orlandói szórakozóhelyen 49 embert halomra gyilkoló és amerikai születésű Omar Mateent valóban a dzsihádista ideológia vezette volna.

Szemtanúk szerint a nős és egygyermekes családapa évek óta időről-időre feltűnt a meleg klubban és egy melegeknek szóló online randi alkalmazáson is profilt hozott létre.

Az FBI – amely többször is kihallgatta, de nem tudta előrejelezni a brutális támadást – azt mondta: Mateen egymás esküdt ellenségeinek számító iszlamista csoportok mellett is hitet tett.

„Egyelőre nincs jele annak, hogy a tervet az Egyesült Államokon kívülről vezényelték volna le vagy hogy Mateen bármiféle hálózat tagja lett volna” – mondta James Comey, az FBI igazgatója.

A 29 éves, és afgán szülők gyerekeként, de már Amerikában született férfi néhány éve arról beszélt, hogy rokonai vannak a szunnita támogatottságú Al-Kaidában, amely például Irakban esküdt ellensége volt az ottani síitáknak. Ugyanakkor megemlítette, hogy tagja volt a síita Hezbollahnak.

Szíriában az Irán által is támogatott Hezbollah elkeseredett harcot vívott az al-Kaidából kinőtt Al-Nuszra fronttal. Utóbbihoz csatlakozott egy floridai születésű öngyilkos robbantó is, aki iránt Mateen szimpátiát fejezett ki.

A szövevényes közel-keleti politikai helyzettel azonban nem lehetett tisztában, mivel az az orlandói Pulse klubban elkövetett vérengzés előtt Mateen felhívta a rendőrséget és azt mondta: az Iszlám Állam támogatója – amely viszont ellensége az al-Nuszrának.

Az FBI 10 hónapja kétszer is kihallgatta a Pulse-klubban végül agyonlőtt férfit, de azt mondta: nem talált bűncselekményre vagy radikális szervezettel való kapcsolatra utaló nyomot.

Miközben néhány kommentátor és a nyomozók a gyűlöletnek a közvélemény többségét valószínűleg nem érdeklő mélyebb okait kutatja, a vérengzés gyorsan politikai üggyé változott.

Donald Trump, a Republikánus párt ellentmondásos potenciális elnökjelöltje közölte: elnökként felfüggesztené a bevándorlást több országból és azonnal lemondásra szólította fel Barack Obama elnököt.

A laza fegyvertartási szabályok ellen kampányoló aktivisták viszont az kedvenc ellenségüknek, a Fegyvertartók Szövetségének mentek neki. Trump várható ellenfele, Hillary Clinton pedig azt mondta: nem a muszlimokat kell démonizálni, hanem be kell tiltani a háborús fegyverek eladását.

Omar Mateen egy AR-15-ös félautomata fegyverrel kaszálta le a Pulse klubban egy latin-amerikai zenés estre összegyűlt vendégeket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Zavarodott, nem pedig dzsihádista lehetett az orlandói gyilkos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást