Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hiányolják a németek a huligánokról készült felvételeket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német közszolgálati tévéállomások panaszt tettek a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél, amiért a mérkőzések közvetítése során nem továbbítják a huligánok közti összetűzésekről vagy más erőszakcselekményről készült felvételeket. A Labdarúgó Szövetség arra hivatkozva mellőzi ezeknek a felvételeknek a közlését, hogy nem akarja utánzásra csábítani az esetleg erőszakra hajló szurkolókat.

A közszolgálati tévéállomások sportszerkesztőségének vezetője bejelentette, hogy gyámkodásnak tekinti, ha a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kizárólag a meccsek menetét közvetíti, és nem továbbítja azokat a felvételeket, amelyeken a nézőtéren kirobbanó összetűzések, vagy egyes rajongók botrányos fellépése látható. Dieter Gruschwitz ezért panaszt emelt a Szövetség média osztályán.

A német tévéállomások az európai labdarúgó bajnokság mérkőzéseiről a szövetségtől kapják a felvételeket, noha saját kameráik is működnek a német válogatott meccsein.

A mérkőzések peremén történő eseményekről a híradásokban is be akarnak számolni a közszolgálati adók, ezért is tekintik cenzúrának a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség eddigi álláspontját, amely szerint az esetleges erőszakról készült képek utánzásra ösztönözhetnének egyes személyeket, vagy csoportokat.

Az állami televízió sportszerkesztősége viszont úgy véli, hogy a Labdarúgó Szövetség bízza az egyes tévéállomásokra, hogy bemutatja-e a meccsek idején történő verekedéseket, vagy azokat a képeket, amelyek szinte meztelenre vetkőzött szurkolók akcióit mutatják be, mint ami például a török és a horvát válogatott mérkőzése során történt.

Ez ugyan a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség felvételén is egy-két másodpercre látható volt, azonban a kameraállás gyorsan változott, és csupán a lelkesen szurkoló közönségre irányult.

Ugyanígy nem volt látható az angol-orosz meccs végén a nézőtéren huligánok között kirobbant verekedés, amelyről a második német tévécsatorna sporttudósítója szemtanúként, élő adásban, mintegy rádióriporter számolt be. A más forrásból származó felvételek időközben azonban valamennyi híradóban láthatók voltak.