Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kizárással fenyegetik az angolokat és oroszokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Míg az angol és az orosz labdarúgó szövetséget kizárással fenyegették meg a labdarúgó Eb-n tapasztalt erőszak miatt, addig a francia hatóságok megnyugvással vették tudomásul, hogy az ír szurkolókkal nincs gondjuk. A foci tornán a lengyel és az északír drukkerek is összecsaptak.

Anglia a futball-huliganizmus szülőhazája, ám mint sok más általuk kitalált sportágban, úgy tűnik, már ebben is van valaki, aki jobban csinálja náluk.

A brit sajtót most azok a szakértői vélemények töltik meg, hogy amelyek szerint a hétvégén angol szurkolókra támadó oroszok „vadak és szervezettek voltak”.

Az erőszak nyomán az UEFA vasárnap kizárással fenyegette meg az orosz és az angol futballszövetséget is. Mindkét ország kormánya elítélte az erőszakot és azt mondta, együttműködik a nyomozásban.

Ezek nyomán Wayne Rooney, angol csapatkapitány videoüzenetben kéri majd arra honfitársait, hogy viselkedjenek. Az orosz drukkerek szövetsége szintén elítélte a támadásokat.

Vasárnap német és ukrán huligánok is bemutatót tartottak erőszakból.

Marseille-ben szombaton egy fekete pólós orosz huligán-különítmény csapott össze a régi kikötőben italozó angolokkal.

Ugyan az angol keménymagot nem kell félteni, a honfitársaik megfékezésében a francia rendezőknek segítő brit szakértőket meglepte az oroszok szervezettsége.

A hétvégén az egyik francia lap arról írt, hogy öt súlyosan sebesült angol szurkoló közük az egyik „haldoklott”, míg az orosz sajtóban megjelent, hogy egy oroszt megkéseltek. A britek szerint viszont egy angolt szurkáltak meg.

Az oroszok közül egyesek magukat angol drukkereknek álcázva érkeztek a térre. Fogvédőjük volt és viperával verték az angolokat, akik korábban német- és francia-ellenes rigmusokat skandáltak. A közelgő Brexit-népszavazás előtt a drukkerek az EU-t is ócsárolták és az Iszlám Államot is gúnyolták – amiért eddig nem próbálta megtámadni őket.

Orosz ultrák az angol-orosz meccs után is megtámadtak angol szurkolókat és szombat este is több tucatnyian megsérültek Marseille-ben. A labdarúgó Eb-t szervező UEFA figyelmeztette az orosz szövetséget, hogy szerdai szlovák-orosz mérkőzés alapján ítéli majd meg, hogy kizárják-e az országot a tornáról. Az erőszak után az orosz ultrák fényképeket posztoltak ki „hadizsákmányukról” és fejjel lefelé tartott angol zászlókkal pózoltak. Az AFP szerint kifejezetten azért érkeztek az országba, hogy az angolokkal verekedjenek.

Sok bírálat érte ugyanakkor a szervezőket is, amiért nem különítették el jobban a rivális drukkereket, úgy ahogy az az angol Premierligában bevett szokás. Erre azonban az volt a válasz, hogy az Eb-re sok jegyet nem az egy tömbben érkező „hazai” vagy „vendég” szurkolóknak adnak el.

Közben az orosz-angol huligánmeccsel párhuzamosan francia Paris Saint-Germain és Marseille drukkerek is egymásnak estek a dél-francia városban.

A rendőrök megkönnyebbüléssel vették tudomásul, hogy az ír szurkolók ugyan italozva, de vidáman és békésen ünnepeltek párizsi meccsük előtt.

A francia hatóságok eddig 63 embert tartóztattak le azok közül, akik a randalírozással és erőszakkal megzavarták, hogy a békés szurkolók nyugodtan élvezhessék az európai futball ünnepét.