Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már nem olyan népszerű, mégis ő a világ legbefolyásosabb asszonya

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban ugyan némileg javult a kancellár megítélése az alig egy hónappal ezelőtt végzett nagyszabású közvéleménykutatás óta, a választók többsége még most sem lelkesedik Angela Merkel újraválasztásáért. Mégis a tekintélyes amerikai Forbes magazin ezúttal is a kancellárt jelölte meg a világ leginkább befolyásos asszonyának.

Hétfőn Pekingben látják vendégül a német kancellárt. A vezetése alatt álló népes küldöttség az évről évre megrendezett kínai-német kormányközi tárgyaláson vesz részt. Mind Berlin, mind pedig Peking számára fontos a gazdasági kapcsolatok további kiépítése. Azonban nemcsak ezért gurították ki a kínai főváros repülőterén a vörös szőnyeget Angela Merkel előtt, hanem mert Pekingben is úgy vélik, hogy a világ legnagyobb befolyással rendelkező asszonya a német kancellár. Az egyik legtekintélyesebb amerikai gazdasági hetilap, a Forbes Magazin, évről évre nyilvánosságra hozott listáján Angela Merkel immár hatodik alkalommal vitte el a pálmát. A Forbes Magazin azért helyezte ismét az első helyre a száz befolyásos

nő listáján a kancellárt, mert kivezette Németországot a gazdasági recesszióból, megbirkózott az Európai Unió előtt álló kulcsfontosságú kihívásokkal és befogadott több, mint egy millió menekültet. Az amerikai hetilap szerint nincs a világon még egy olyan nő, aki akkora nemzet-gazdaságot vezetne, mint Angela Merkel. A lap döntésének indoklásában rámutatott arra is, a kancellárnak igencsak erős befolyása van az Európai Unió politikájára is.

A Forbes magazin listáján Angela Merkelt idén is Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltje követi, de a harmadik és negyedik, sőt ötödik helyet is amerikai nő foglalja el: a washingtoni központi jegybank elnökét, Janet Yellent a Microsoft alapítójának felesége, Melinda Gates követi, ö utána a sorban Mary Barra a General Motors autógyár vezérigazgatója áll. A hatodik helyre a Nemzetközi Valutaalap nemrég újraválasztott elnöke, Christine Lagarde került.