Egyre feszültebb a helyzet Berlin és Ankara között

Infostart
2016. június 7. 19:32
Berlin és Ankara kapcsolata egyre feszültebb, miután a német törvényhozás a múlt héten hozott határozatában népirtásnak nevezte az egykori Oszmán Birodalom területén élő örmények tömeges lemészárlását. A berlini törvényhozás elnöke ezek után bejelentette, hogy a parlament megteszi a megfelelő lépéseket tagjainak hatékony védelmére.

Eredetileg az ellenzéki Zöldpárt kezdeményezte a határozatot, amely népirtásként bélyegezte meg a több mint egy millió örmény 100 évvel ezelőtt történt kiirtását az akkori török birodalomban.

A Zöldpárt élén a török származású Cem Özdemir áll, akit a hét végén Recep Erdogan török államfő élesen támadott, és arról beszélt, hogy Özdemir vérét laboratóriumban kellene megvizsgálni a politikus eredetének tisztázásra.

Más török származású képviselőkről azt állította, hogy a Törökországban betiltott kurd párt, a PKK terrorista mesterkedéseit pártfogolják a berlini parlamentben.

Válaszként a kancellár szóvivője tűrhetetlennek nevezte és visszautasította, hogy bárki is a terrorizmus vádjával illessen német törvényhozókat.

A képviselőház elnöke pedig leszögezte, hogy meg fogják tudni védeni a parlamenti tagokat minden fenyegetéssel szemben. Mint Norbert Lammert kifejtette, akik megpróbálnak nyomást gyakorolni bármelyik német képviselőre, jobb ha tudják, hogy akciójukat az egész parlament, sőt a demokrácia ellen irányuló fellépésnek tekintjük.

Nyilatkozatát megelőzően a berlini törvényhozás török származású tagjait ismeretlen személyek telefonon halálosan megfenyegették.

Időközben megszólalt a Németországban élő törökök szervezetének vezetője is, aki szintén tarthatatlannak minősítette Erdogan elnök kijelentéseit, valamint Cavusoglu külügyminiszter azon megállapítását, amely szerint az örményekkel kapcsolatos –úgymond- felelőtlen és alaptalan határozatok semmiképpen sem palástolják Németország sötét történelmét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Egyre feszültebb a helyzet Berlin és Ankara között
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást