eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az oroszoknak Amerika nem barát

Az oroszok döntő többsége ellenségnek tartja az Egyesült Államokat, Ukrajnát és Törökországot – ez derült ki egy friss közvélemény-kutatásból. A barátok között ugyanakkor Fehéroroszország és Kína szerepel.

A politikusok igyekeznek megnyugtatni a közvéleményt, hogy nincs újabb hidegháború, a közvélemény-kutatás azonban mást mutat.

A nyugaton is elismert orosz közvéleménykutató-központ, a Levada Center szerint az orosz lakosság közel háromnegyede az Egyesült Államokat tartja hazája legnagyobb ellenségének.

Közel felük szerint Ukrajna a második számú ellenség, míg Törökország a harmadik – ezt körülbelül az oroszországi lakosok harmada gondolja így.

Azt hogy ezért a Kreml propaganda-gépezete is felelős, abból lehet kikövetkeztetni, ahogy Ukrajna és különösen Törökország megítélése változott az utóbbi időben.

Ukrajnát 2014-ben még „csak” 37 százalék tartotta ellenségnek, de tavalyra az arány már 48 százalékra ugrott. Törökországot pedig tavaly csak 1 százalék látta ellenségként és innen ugrott 37 százalékra azok aránya, akik szerint Ankara nem barátja Moszkvának.

Ez azután következett be, hogy a török légierő tavaly a szíriai határnál lelőtt egy török területen áthaladó orosz harci gépet, majd a két ország vezetői éles nyilatkozatháborúba kezdtek.

A másik oldalon az Egyesült Államok lakosságának 20 százaléka gondolja úgy, hogy Oroszország „komoly fenyegetést” jelent hazájára. Az amerikaiak sokkal jobban tartanak Irántól és Észak-Koreától – 43 százalékuk gondolja úgy, hogy fenyegetik őket – jegyezte meg az orosz Regnum hírügynökség.

Nyugati oldalon közben több vezető és befolyásos személyiség is nagyobb fenyegetésnek írta le Oroszországot, mint az Iszlám Államot.

Köztük volt Ash Carter amerikai védelmi miniszter, Witold Waszcykowski lengyel külügyminiszer és a Magyarországon mostanában sokat támadott Soros György.

Philip Breedlove tábornok, NATO-főparancsnok pedig azt mondta: részben Moszkva gerjeszti azt a menekült és migráns-problémát, amivel Európa szembesül.

Az oroszok erre felveszik a kesztyűt – a kormánypárti médiában rendszeresek a NATO-támasztotta fenyegetést emlegető műsorok.

Mindeközben a Levada szerint az oroszok döntő részben Belaruszt, Kazahsztánt és Kínát tartják országuk barátjának.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×