Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Zuhan a koalíciós pártok népszerűsége Németországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban a menekültkérdés egyre inkább megterheli a Berlinben kormányzó koalíció két kereszténypárt közti viszonyt, és folyamatosan csorbítja a tömegpártok népszerűségét is. A legfrissebb felmérések alapján a kancellár vezetése alatt álló koalíció már nem rendelkezik a választók többségének támogatásával.

Ha most tartanának parlamenti választást a Kereszténydemokrata és Keresztényszociális Unióból, valamint a Szociáldemokrata Pártból Angela Merkel vezetésével alakult kormány a legjobb esetben is a szavazatok 49 százalékát tudná megszerezni. Ezt a hét elején tartott közvélemény-kutatás eredménye mutatta ki. Amikor három évvel ezelőtt Angela Merkelt újraválasztották, a két kereszténypártra a polgárok 41 és fél, a Szociáldemokrata Pártra pedig közel 26 százaléka voksolt.

A menekültkérdés azonban egyre inkább a kormány politikája ellen hangolja a közvéleményt. Mindezt tetézi a két kereszténypárt közti állandó torzsalkodás. Noha a kancellár és a menekültpolitikáját ismételten ostorozó bajor miniszterelnök kedden ismét hosszú megbeszélést tartott Berlinben, a jelek szerint az ellentéteket ezúttal sem sikerült elsimítani.

A tanácskozásról ugyan nem adtak ki hivatalos közleményt, de Horst Seehofer, a kizárólag Bajorországban működő Keresztényszociális Unió elnöke és a tartomány kormányfője kijelentette, hogy a jövő évi országos választáson szíve szerint ismét a kereszténydemokratákkal együtt szeretne kampányolni Angela Merkel újraválasztása érdekében, de erre csak akkor lesz lehetőség, ha sikerül közös véleményt kialakítani menekültügyben.

A kancellár által vezetett Kereszténydemokrata Unió nevében Lothar de Maiziere belügyminiszter a tévé szerda reggeli híradójában immár meglehetősen epésen csak annyit mondott, hogy jó lenne, ha ebben a kérdésben az értelem kerekedne felül.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter pedig mindezt azzal toldotta meg, hogy leszögezte, a Kereszténydemokrata Unió részéről nem hangzott el a bajor kormányfő kijelentéseihez hasonló nyilatkozat, tehát nem lehet szó Merkel és Seehofer vitájáról, hanem csupán Seehofer támadásairól.

Tény, hogy a kereszténypártok népszerűségének zuhanását Horst Seehofer részben a kancellár menekültpolitikájára vezeti vissza, részben pedig arra, hogy Angela Merkel elhanyagolja a jobboldali szavazókat, akik így a két kereszténypárttól jobbra álló Alternatíva Németország számára elnevezésű pártot kezdik támogatni és így egyre valószínűbb, hogy ez a néhány éve alakult párt nemcsak a tartományi parlamentekbe kerül be, hanem jövőre már a szövetségi parlamentbe is be fog jutni.