Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A forrongások nehezíthetik a labdarúgó Európa-bajnokság lebonyolítását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tovább forrong a francia társadalom a munka törvénykönyvének módosítása miatt, a különböző szakszervezetek számos szektorban újabb munkabeszüntetésekkel tiltakoznak. Közben a francia államfő ismét megerősítette: szó sem lehet a vitatott tervezet visszavonásáról, sőt az alkotmány hírhedt 49-3-as cikkelyének újbóli bevetését sem tartotta kizártnak.

A szélsőbalhoz kötődő francia szakszervezetek tovább harcolnak a munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen, és vezetőik állítása szerint addig nem nyugszanak, amíg a kormány vissza nem vonja a szöveget. A harc jegyében egymást érik a sztrájkbejelentések: kedd estétől a vasutasok tartanak újabb, részleges munkabeszüntetést, majd a stafétát csütörtöktől a párizsi tömegközlekedési vállalat dolgozói veszik át.

A tiltakozások fő motorjának számító CGT szakszervezet ez utóbbi cégnél határozatlan ideig tartó sztrájkot szorgalmaz, az ugyancsak radikálisnak számító Sud nevű szakszervezet pedig azt akarja, hogy a dolgozók június 10-én, azaz a labdarúgó Európa-bajnokság első napján tartsanak munkabeszüntetést.

A sztrájkolók listájának ezzel még nincs vége: péntektől a légi közlekedésben három napos sztrájk kezdődik, a pilóták szakszervezeténél meghozott döntésből pedig elemzők arra következtetnek, hogy ebben az ágazatban is elhúzódó konfliktusra lehet számítani, ami szintén komolyan érintheti a foci-Eb lebonyolítását.

Bár az országban immár nincs üzemanyaghiány, elemzők szerint nem jó jel, hogy a kőolaj-finomítók nagy részében a dolgozók továbbra is sztrájkolnak, és az sem tartozik a szívet melengető hírek közé, hogy a Marseille-i kikötőkben hétfő óta ismét munkabeszüntetést tartanak a dokkmunkások, aminek következtében kedden nem kevesebb, mint negyvenegy olajszállító vesztegelt a tengeren kirakodásra várva.

A fentiekhez képest újdonságnak számít, hogy a tiltakozásokba immár a szemétszállítók is kezdenek bekapcsolódni: egy Párizs közeli hulladékégetőt hétfő reggel óta lezárva tartanak az ottani dolgozók, és a már említett CGT szakszervezet azt szeretné, ha más központokban is hasonló akciókra kerülne sor.

De nemcsak az ellenállás, hanem a törvénymódosítás körül zajló vita hangneme is tovább durvul: a gyáriparosok szövetségének elnöke ugyanis leterroristázta a CGT szakszervezet vezetőit, ez utóbbiak pedig azt mondták: gyalázatos ilyen szavakkal bélyegezni meg őket egy olyan országban, ahol alig néhány hónapja tényleges terroristák valódi öldökléseket hajtottak végre.

A feszültség egyébként egy fokkal tovább erősödött azt követően, hogy Francois Hollande egy vidéki látogatáson kedden kijelentette: a vitatott törvénymódosítás nagyon hasznos, több jogokat ad majd a munkavállalóknak, miközben megkönnyíti a vállalatok életét, ezért szó sem lehet annak visszavonásáról.

Az államfő mindehhez még hozzátette: a módosítás bevezetése érdekében ha kell, újra bevetik az alkotmány 49-3-as cikkelyét, amely lehetővé teszi, hogy egy törvényt akkor is elfogadjanak, ha azzal a kormánypárti képviselők egy része nem ért egyet.

A gond az, hogy e cikkelyt a Valls-kormány május elején már egyszer bevetette, ennek köszönhetően ment át a módosítás a parlament alsó házán, ám azzal vészesen radikalizálta a tiltakozókat. Azzal, hogy Hollande ismét meglobogtatta az ellenzékben még általa is „brutalitásnak” nevezett eljárás újbóli alkalmazását, tovább keményítheti az amúgy is meglehetősen megmerevedett frontokat.