Hősként érkezett haza az ukrán pilótanő

InfoRádió
2016. május 26. 06:34
„Ha békét akarnak Ukrajnával, szembe kell szállniuk a kormányukkal” – erre figyelmeztette Oroszország lakosait a fogolycsere során hazaengedett ukrán pilóta, Nagyija Szavcsenko. Az Ukrajnában nemzeti hősként ünnepelt Szavcsenkót egy orosz bíróság korábban 22 év börtönre ítélte.

Harcias hangulatban érkezett Kijevbe a szabadon engedett Nagyija Szavcsenko. Oroszországban egy sokak szerint átpolitizált perben 22 év börtönre ítélték, amiért a vád szerint köze volt két, Kelet-Ukrajnában dolgozó orosz újságíró halálához.

A pilótanő az újságírók gyűrűjében forogva érzelmes hangon arról beszélt, hogy bocsánatot kér azoktól az ukrán anyáktól, akiknek az orosz fogságban tartott gyerekeit nem tudta hazahozni. Azért is bocsánatot kért, hogy ő még mindig életben van, miközben mások elestek a harcokban.

Szavcsenkót bajtársai, a nacionalista érzelmű Aidar hadosztály katonái és Porosenko elnök üdvözölte, aki magángépét küldte érte Oroszországba.

Közös sajtótájékoztatójukon a pilótanő megjegyezte: „Üdvözlöm az oroszokat, ne féljenek semmitől. Persze nehéz egy ilyen országot arra késztetni, hogy ne térdeljen, de ha egyetértésben akarnak velünk élni, akkor fel kell kelniük a térdükről.”

Szavcsenkót Vlagyimir Putyin orosz elnök részesítette kegyelemben, szavai szerint „humanitárius megfontolásból”. „Remélem, hogy szabadon engedése mérsékli a feszültséget és segít elkerülni a további áldozatokat Kelet-Ukrajnában” – mondta. Azt is hozzátette, hogy a megölt újságírók hozzátartozói kérték, hogy kegyelmezzen meg Szavcsenkónak.

Nem minden orosz politikus örült a lépésnek: „szomorú, hogy egyes országok nemzeti hőst csinálnak a radikális nacionalista szervezetek tagjaiból, akiknek vér tapad a kezükhöz” – mondta Valentyina Matvijenko, az orosz felsőház elnöke.

Kijevben közben Petro Porosenko államfő igyekezett diadalként beállítani a parlamenti képviselővé választott Szavcsenko szabadulását és megígérte, ahogy visszaszerezték Nadiát, „úgy szerezzük vissza a Krímet és Kelet-Ukrajnát is”.

Tudósítók megjegyzik, hogy a fogolycserét, melynek során az ukrán pilótát elengedték, a német, francia, orosz és ukrán vezetők hétfői tanácskozásán szentesíthették.

„Remélem, hogy a lépés segít az Ukrajna és Oroszország közötti bizalomépítésben és pozitív lökést adhat a minszki békefolyamatnak” – kommentálta a hírt Frank Walter Steinmeier német külügyminiszter. Francois Hollande francia elnök pedig „a minszki egyezmény betartása felé tett jelentős gesztusnak nevezte Szavcsenko szabadon engedését”.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hősként érkezett haza az ukrán pilótanő
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást