eur:
395.21
usd:
370.95
bux:
65130.91
2024. április 19. péntek Emma

Megsértette a FIAT a németeket

A dízeles személygépkocsik egy jelentős része gyanúba keveredett, miután a Volkswagenről kiderült, hogy manipulálta a káros-anyag kibocsátási adatokat. A csalás jövőbeni megakadályozására és a már forgalomba bocsátott autók műszaki ellenőrzésére a berlini kormány a közlekedésügyi miniszter vezetésével bizottságot alakított. Ez górcső alá vette azoknak a gépkocsiknak az adatait, amelyekkel kapcsolatban elterjedt a hír, hogy emissziós adatai megtévesztőek.

A közelmúltban az Opel Zafira típusú dízelautója ellen merült fel a gyanú, hogy a Volkswagenhez hasonló módszer alapján, a gyártók a Zafirát olyan berendezéssel látták el, amelynek célja a károsanyag-tisztítás működésének manipulálása volt. Így most az amerikai General Motors hatáskörébe tartozó Opel is felsorakozott azon autógyárak mögé, amelyeket az Egyesült Államokban per fenyeget az emissziós adatok meghamisítása miatt.

A német Volkswagen és a japán Mitsubishi után a luxuskocsik gyártására szakosodott stuttgarti Daimler ellen is az amerikai hatóságok jogi eljárást készítenek elő.

Hogy mindez a jövőben ne fordulhasson elő és az érintett cégek eleget tegyenek a manipulált berendezések ingyenes módosítására tett ígéreteiknek, Berlinben a közlekedésügyi minisztérium szakemberekből álló bizottságot hozott létre.

Miután az olasz Fiat autógyárról is elterjedtek a hírek, hogy szépítette diesel-motorral meghajtott autóinak károsanyag-kibocsátási adatait, Alexander Dobrindt közlekedésügyi miniszter az általa vezetett testület elé kérette a Fiat képviselőit. Miután Dobrindt tárgyalt az Opel megbízottaival és nemcsak a Zafira, hanem az Astra típus esetében is újabb ellenőrzést rendelt el, hiába várta a Fiat küldötteit.

Az olasz autógyár röviddel a megbeszélt időpont után ügyvédei útján értesítette a német minisztert, hogy kizárólag a római illetékesekre tartozik, hogy a Fiat gyártmányai megfelelnek-e az Európai Unió emissziós előírásainak.

Alexander Dobrindt a lépést határozottan sértőnek minősítette és megütközését fejezte ki, egyben pedig utalt arra, hogy a berlini szakbizottság megítélése szerint számos jel vall arra, hogy a Fiat legújabb modelljei nem felelnek meg az uniós előírásoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×