Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rouseff puccsnak minősítette a vádeljárást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bizalmat kért Brazília ügyvezető elnöke, miután a szenátus úgy döntött, hogy vádeljárást indít Dilma Rouseff eddigi államfő ellen. A Rouseff elleni vizsgálatra 55 szenátor szavazott 22 ellenében. Az elnökasszony „viccnek” és „puccsnak” minősítette a történteket.

20 órán át vitáztak a brazil szenátorok arról, hogy a legsúlyosabb büntetésnek tegyék-e ki az ország elnökét, Dilma Rouseffet.

Végül több, mint kétszerannyian szavaztak az elmozdítására és arra, hogy vizsgálat induljon ellene a költségvetési adatok állítólagos meghamisítása miatt.

Rouseffet elméletileg tisztázhatja a fél éven át tartó vizsgálat – de addig korábbi alelnöke, a mára vele szembefordult Michel Temer irányítja az országot.

Az eredetileg az elnökhöz hasonlóan baloldali politikus üzletbarát új kormányt nevezett ki és a nemzeti bank volt fejét tette meg pénzügyminiszternek. „A gazdasági életerő és az ország iránti bizalom helyreállítása a fő feladat, hogy új befektetőket szerezzünk”- mondta.

A félreállított államfő „viccnek, szabotázsnak és puccsnak” nevezte a vádeljárás beindítását. Csütörtöki beszédében határozottan tagadta a vádakat és azt mondja: minden jogi eszközzel harcolni fog az őt ért igazságtalan vádak ellen.

„Lehet, hogy elkövettem hibákat, de nem követtem el bűncselekményt és nem sértettem meg a költségvetési törvényeket” – mondta.

Részben a Kongresszusban tapasztalható szexizmussal magyarázta, hogy miért akarják félreállítani. Az új elnök, Temer egyetlen nőt sem jelölt 22-tagú új kabinetjébe.

Dilma Rouseff személye azonban már a brazil rendezésű, 2014-es labdarúgó Vb idején tömeges utcai tiltakozásokat váltott ki.

Kommentátorok szerint bár Rouseff mostanra különösen népszerűtlenné vált, Michel Temer tetszési indexe sem magasabb.

Mivel Brazília az utóbbi tíz év legsúlyosabb válságát éli át, a gazdaság talpraállítását és a korrupció visszaszorítását ígérte. Ennek része lenne a Petrobras állami olajvállalatnál kipattant korrupciós ügyek kivizsgálása.

A brazil Szenátusban most maximum 180 napig folyik majd vizsgálat Dilma Rouseff ügyében. Ha a szenátorok kétharmada bűnösnek találja az elnököt, akkor örökre elmozdítják hivatalából. Ha nem lesz meg a kétharmados többség, akkor az elnökasszony megtarthatja posztját.