Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hanyatlásnak indul a BBC?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A következő évtizedben jobbára jelenlegi formájában működhet tovább a kizárólag az előfizetési díjból fenntartott és a hirdetőktől független BBC. A nagymúltú brit közszolgálati médiumot igazgatótanácsába azonban – először – a kormány kinevezettjei is bekerülnek.

A BBC márka még mindig a minőséget jelenti világszerte, még akkor is, ha mára Kínában, Oroszországban vagy akár az Egyesült Államokban sokan bizalmatlanul viszonyulnak hozzá.

Az euroszkeptikusok rendszeresen Brüsszel-pártisággal vádolják, az itt élő kelet-európaiak számára viszont néha úgy tűnik: objektivitása az ő véleményükre már nem terjed ki.

A BBC különleges működési modellje az elmúlt 90 évben garantálta, hogy jobbára független tudott maradni az egymást követő brit kormányoktól és a vállalati érdekektől, bár a kereskedelmi világra jellemző nézettségi verseny szirénhangjainak nem mindig tudott ellenállni.

Ennek ellenére etalon és nemzeti intézmény maradt még úgy is, hogy egyre többen fordulnak el az élő televíziótól.

Kérdés, hogy most megindul-e a hanyatlás útján. A BBC vezetési struktúrájának reformtervei szerint ugyanis most első ízben kormánykinevezettek is bekerülnek az újonnan létrehozott BBC igazgatótanácsba.

A brit konzervatívok – akik most épp kormányon vannak – sosem nézték jó szemmel, mert liberális elfogultsággal vádolták és úgy érezték: jogtalan előnyhöz jutott a kereskedelmi szolgáltatókkal szemben.

„A BBC 3 és félmilliárd font közpénzt használ” – indokolta John Whittingdale kulturális miniszter, hogy miért kerülnek kormányemberek is az igazgatótanácsba. „Nem adófizetői pénzről van szó” – érvelnek ellenfelei – a BBC költségvetése közvetlenül a TV-t és online műsorokat néző előfizetőktől származik.

A brit kormány szerint ennek ellenére a mostani átalakítás a következő, legalább 11 évre nem változtatja meg a BBC tévé, rádió és online működési modelljét: a tucatnyi csatornát szolgáltató szerveztet továbbra is az évi 154 fontos előfizetési díjból tartják fenn – de a jövőben ez már nem lesz befagyasztva, hanem az inflációt követve növekszik majd. A jövőben extra előfizetési díjat szedhetnek a prémium-szolgáltatásokért – lebegtette meg a miniszter.

A BBC-t eddig egy különleges jogosítvány, a Királyi Charta alapján egy „tröszt” igazgatta és felügyelte. Ezt most feloszlatják és részben kormány által delegált igazgatói tanács irányítja majd a napi működést, míg első ízben az Ofcom brit médiahatóság lesz a felügyelőszerve.

A közszolgáltató kormánytól való szerkesztői függetlensége továbbra is fennmarad – szól az ígéret - és a szerkesztői döntésekért a vezérigazgató felel majd.

Korábban nagy botrányokat kavartak a BBC menedzsereinek és celeb-műsorvezetőinek a fizetései. Az új szabályozás szerint nyilvánosságra hozzák azok nevét, akik évi 450 ezer fontnál többet keresnek.

Így kiderülhet, mennyit kap Gary Lineker volt válogatott labdarúgó, a Match of the Day futball-összefoglaló házigazdája vagy Chris Evans, a Magyarországon is népszerű Top Gear autós-show műsorvezetője.

Függetlenség ide, függetlenség oda, a konzervatívpárti kulturális miniszter figyelmeztette a céget, hogy „törekedjen egyedi és eredeti programokat gyártani és ne a nézettségi indexet figyelni”. John Whittingdale megjegyzése azért meglepő, mert a BBC által kitalált formátumokat külföldön is átvették.

Egy másik – konzeratívpárti politikustól meglepő – kijelentést is tett: a BBC-nek jobban kell tükröznie a multikulturális Nagy-Britannia sokszínűségét.

Ennek a harcnak a zászlóvivői eddig nem a konzervatívok voltak a szigetországban, ami azt sugallja, hogy most inkább a bírálaton volt a hangsúly.

Úgy tűnik, a BBC nemrég elébe próbált menni a kritikának, mert kelet-európai szemmel nézve furcsa módon azt jelezte, hogy az új dolgozók felvételénél figyelembe fogják venni azok társadalmi származását is – mivel a bírálók szerint még mindig túl sok fehér középosztálybeli dolgozik az intézménynél.