Jövőre már emelkedni fog az olaj ára

Infostart
2016. május 11. 08:08
Radikálisan akarja emelni az olajkitermelést Szaúd-Arábia, amely szerint a világnak egyre több kőolajra van szüksége és jövőre már emelkedni fognak az árak.

Az állami tulajdonban lévő Saudi Aramco olajvállalat tovább növeli a kitermelést, hogy eleget tegyen a növekvő keresletnek – erről beszélt a cég vezérigazgatója.

Amin Nasszer szerint a többletolajat felszívja a piac és az év végén „helyreáll az egyensúly a kereslet és a kínálat között”. Ez pedig áremelkedéshez vezet, ami jó az olajexportőr országoknak.

Az év elején rekord-olcsóvá vált a kőolaj, mert a kitermelők többet hoztak a felszínre, amint amennyire a világnak szüksége volt.

Ennek ellenére a szaúdiak úgy gondolják, hogy a még több olaj nem okoz majd további áresést.

Az év első hónapjai során az olajár stabilizálódott és a hordónkénti 45 dollárra állt be.

A Nemzetközi Energiaügynökség jóslata alátámasztani látszik azt, amit a szaúdi olajfőnök mond. Az ügynökség szerint az év második felében megugrik a kereslet a kőolajra és meg is haladja majd a jelenlegi kínálatot – azaz 96 millió hordót naponta.

A Saudi Aramco ennek a kínálatnak a 10 százalékát biztosítja és ha még több a vásárló az olajra, akkor kész még többet a felszínre hozni.

Szaúd-Arábia az OPEC olajexportőr országok nemhivatalos vezetője. A szaúdiak nyomást gyakoroltak más tagállamokra, hogy tartsák magasan a kitermelést, ami ártott az amerikai kitermelőknek, akiknek magasabbak a költségeik – jegyezte meg a CNN.

Elemzők szerint a szaúdiak az ár befolyásával piaci pozíciójukat szeretnék megtartani. A hétvégén menesztették a veterán olajminisztert Ali al-Naimit és az Aramco elnöke, Halid al-Falih vette át a helyét.

Közben a szaúdiak jelezték, hogy részlegesen a tőzsdére kívánják az állami olajcéget, aminek értékét a Mohamed bin Szalman helyettes koronaherceg több mint 2 billió dollárra becsülte.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Jövőre már emelkedni fog az olaj ára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást