Durvul a mohamedán-keresztény viszály a német menekülttáborokban

InfoRádió
2016. május 10. 18:03
Folyamatosan csökken a Németországba érkező menedékkérők száma. Áprilisban 15 941 személyt regisztráltak a márciusi 20 608 után. Noha a hatóságok fogadkoznak az ügyintézés felgyorsítására, a táborokban és menekültszállásokon élők között egyre feszültebb a helyzet a mohamedánok és a keresztények között.

A migránsok ügyeinek intézésével megbízott hivatal elnöke kijelentette, hogy idén 1 millió menedékkérelmet fognak elbírálni. Egyes esetekben már két nap alatt várható a döntéshozatal – fűzte hozzá és utalt arra, hogy ezáltal is megpróbálják lerövidíteni a táborokban, illetve a menekültszállásokon eltöltött időszakot. Ennek érdekében 600 új alkalmazott felvételével bővítik a hivatal létszámát.

A nyilatkozat kapcsolatban áll azokkal a jelentésekkel, amelyek szerint egyre fokozódik a feszültség az ügyük intézésére váró migránsok körében. A viszály forrása legtöbbször vallási eredetű, mert a Szíriából, Irakból valamint Afganisztánból származó közel 40 ezer kereszténnyel szemben mohamedán honfitársaiknak alapvető előítéleteik vannak, amelyek alapján nem egyszer ellenségnek tekintik, és ahol lehet, hátrányos megkülönböztetésben részesítik őket.

Ebben kulcsszerep jut a biztonsági személyzetnek, mert ezeknek tagjai is a legtöbb esetben mohamedánok, így a keresztény károsultaknak gyakorlatilag nincs kihez fordulniuk panaszuk orvoslása végett.

A német egyházak sem siettek eddig a segítségükre, de most a protestáns felekezetek által életre hívott, magát Nyílt Kapuknak nevező segélyszervezet jelentést készített a menekültszállásokon, illetve táborokban uralkodó feszültségről, amely több mint 200 esetben tettlegességig fajult és súlyos sérülésekkel járt.

A szervezet szóvivője szerint több esetben az is előfordult, hogy keresztény családok mohamedán honfitársaik zaklatásai elől inkább lemondtak a németországi menedékjog kivárásától és hazaindultak.

A probléma komoly dilemmát jelent a keresztény egyházaknak, amelyek eddig ellenezték, hogy az iszlám hívőket külön táborokban helyezzék el. Ehelyett – az illetékes hatóságokkal együtt – úgy igyekeznek csökkenteni a feszültséget, hogy kibővítik a nem mohamedán őrszemélyzet létszámát és több nem mohamedán tolmácsot küldenek a menekültek szálláshelyeire.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
160510 KUL1 1225 Vincze - mohamedán-keresztény viszály a táborokban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást