Christine Lagarde szerint megbukott a német megoldás

Infostart
2016. május 9. 12:46
A Nemzetközi Valutaalap elnöke úgy véli, hogy eredménytelennek bizonyult a német kormány által szorgalmazott többlépcsős megoldás, amely a görögországi reformok haladásától tette függővé a hitelek további folyósítását, ezért mintegy ultimátumot intézett Berlinhez.

Az európai valutaegységet alkotó 19 ország pénzügyminiszterei, valamint a Nemzetközi Valutaalap elnöke hétfőn Brüsszelben rendkívüli értekezleten vitatják meg a további intézkedéseket a görög pénzügyi válság rendezésére.

Christine Lagarde a Nemzetközi Valutaalap álláspontját levélben összegezte, amelyet a múlt hét végén juttatott el az euróövezet 19 tagállamának pénzügyminisztereihez.

Mivel Németországban, a múlt csütörtök – Jézus Mennybemenetelének napja – állami ünnep volt, és pénteken is csak kevés helyen dolgoztak, ezért Christine Lagarde levelével kapcsolatban hivatalos helyen eddig senki sem foglalt állást.

Tény azonban, hogy a Nemzetközi Valutaalap követelése - amelyben Athén tartozásának részleges elengedésétől teszi függővé a Görögország gazdasági talpra állításában való részvételét – homlokegyenest ellenkezik a német kormány eddigi álláspontjával.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter ugyanis erről eddig hallani sem akart, hanem a hitelezők által megszabott reformok szigorú betartása révén remélte Athén államháztartásának rendbeszedését és az euró-övezet 19 tagja, valamint a Nemzetközi Valutaalap által megítélt 86 milliárd euró kölcsön további részletének folyósítását.

Azonban mint Christine Lagarde levelében kifejti, az athéni kormány a tavaly megszabott feltételek alig 20 százalékát tudta eddig teljesíteni, következésképpen, ha valóban eredményt akarnak elérni, alapvetően változtatni kell az eddigi stratégián, és Görögországot lélegzethez kell juttatni azáltal, hogy egyszerűen leírják a korábban megadott hitelek egy bizonyos hányadát.

A Brüsszelben hétfő délután összeülő rendkívüli értekezlet komoly dilemma elé állítja a német kormányt, amely kiváltképpen magas összeggel járult hozzá a Görögországnak juttatott segélycsomaghoz.

Angela Merkel kancellár annak idején azzal érvelve szállt síkra a milliárdok folyósítása mellett, hogy a kölcsönt idővel maradéktalanul visszakapják a hitelezők. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter ezért is vetette el az adósság bármilyen formában történő elengedését.

Diplomáciai források szerint a Valutaalap feltételében alighanem kénytelen lesz belemenni, annál is inkább, mert gyakorlatilag biztos lehet a német törvényhozás ilyen irányú támogatásában, annak ellenére, hogy a közvéleménynek elege van Görögország támogatásából.

Mégis csaknem biztosra vehető a parlamenti többség támogatása, ha Wolfgang Schäuble a képviselőház elé viszi az adósságelengedés ügyét. Ehhez a többséghez azonban aligha a kormánykoalíció kereszténypárti képviselői fogják hozzásegíteni, ami további komoly arculcsapást jelenthet nemcsak a pénzügyminiszter, hanem a kancellár számára is, akinek tekintélyét a menekült-válsággal kapcsolatos politikája már amúgy is súlyosan megtépázta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Christine Lagarde szerint megbukott a német megoldás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást