Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Trump kiszállásra kényszerítette Cruzt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Úgy tűnik, bebiztosította magának a republikánus elnökjelöltséget az Egyesült Államokban Donald Trump. A botrányos kijelentéseiről ismert milliárdos megnyerte az Indiana államban tartott előválasztást és annyi támogató szavazatra tett szert a nyári jelöltállító gyűlés előtt, ami lehetővé teszi, hogy ő küzdjön a párt színeiben a Fehér Házért.

Már a szavazatszámlálás vége előtt világossá vált, hogy Donald Trump az amerikai középnyugaton is befolyásra tett szert. Az indianai előválasztáson valósággal kiütötte pártbéli riválisát, Ted Cruz szenátort.

Cruz hajnalban bejelentette, hogy feladja a kampányt és kiszáll a versenyből.

Mindez azt jelenti, hogy Trump előtt megnyílt az út, hogy a nyári jelöltállító konvención őt szavazzák meg az amerikai republikánus párt hivatalos elnökjelöltjének.

Ezzel Cruz is tisztában volt, aki sikertelenül sürgette az indianai republikánusokat, hogy ne támogassák Trumpot. „Ha Indiana nem lép fel, akkor az a szakadékba taszítja az országot”. Nem vagyunk, hencegő, fukar, magunkkal elfoglalt, gyűlölettel teli ország” - próbálta Trumpra utalva jobb belátásra bírni hallgatóságát. Nem sikerült neki.

Az eredmény azt jelenti, hogy a republikánus párton belül és azon kívül is sokat bírált New York-i ingatlanfejlesztő és milliárdos, azaz Trump könnyen összegyűjtheti azt az 1237 republikánus delegátust, aki a nyáron megszavazza, hogy ki legyen a republikánus elnökjelölt.

Akár az is előfordulhat, hogy a gyűlésen Trumpot ellenjelölt nélkül egyből elnökjelöltnek mondják ki.

A borzas hajú üzletember a szokásos formáját hozta az indianai kampányban. „Hazug Tednek” nevezte például fő riválisát és felszólította, hogy szálljon ki a versenyből.

Azt is felvetette – bár bizonyítani nem tudta – hogy Cruz apja találkozott Lee Harvey Osvalddal, még azelőtt, hogy az meggyilkolta volna Kennedy elnököt.

Cruzt nem csak apja révén próbálta lejáratni, hanem azt is mondta, hogy „lerántja a leplet” riválisa felesége ügyeiről.

Sokáig holtversenynek tűnt Indianában a demokrata előválasztás eredménye, mert a baloldali Bernie Sanders egy sor választót vett el Hillary Clintontól.

Kommentátorok szerint azonban Sanders jó szereplése már nem foghatja ki a szelet Clinton vitorlájából.