A ráknál is veszélyesebb lehet az antibiotikumok hatásvesztése

Infostart
2016. április 15. 17:33
George Osborne bit pénzügyminiszter arról a brit kutatási eredményről számol be a Nemzetközi Valuta Alap washingtoni tanácskozásán, amely szerint már hatástalanok az antibiotikumok az alkalmazkodó baktériumok miatt, és ha a farmakológusok nem rukkolnak ki időben valamiféle új gyógyszerrel, akkor harminc éven belül katasztrófa fogja fenyegetni a világot.

Brit tudósok kutatásai szerint az antibiotikumok egyre hatástalanabbak azoknak a szervezetében, akik többször kapnak betegségeik leküzdésére például penicillint. Ha a farmakológusok nem találnak fel újfajta antibiotikum-féleséget, akkor 2050-re több áldozatot szednek majd a különböző fertőzések, mint a rák.

Nem véletlen, hogy erről a fenyegető veszélyről épp egy pénzügyminiszter beszél a washingtoni értekezleten, mert hatékony új antibiotikum nélkül - tehát, amennyiben harminc év alatt nem sikerül mást kitalálni a penicillin helyébe -, a halálozási ráta olyan mértékű növekedése sújthatja az emberiséget, hogy amiatt a világ GDP-je 3 és fél százalékkal vissza fog esni. Betegek milliói halhatnak meg egy közönséges műtét során bekövetkezett fertőzés miatt. A világ visszakerülhet a penicillin feltalálása előtti korszakba.

George Osborne azt javasolja, hogy megfelelő anyagi ráfordítással

ösztönözzék versengésre a világ gyógyszerészeti laboratóriumait, új antibiotikum-család előállítása terén.

Addig is csínján kellene bánni az antibiotikumokkal, például igen fontos támogatni az Európai Uniónak azt a törekvését, hogy betiltsa az antibiotikumok mezőgazdasági, főleg állattenyésztési, preventív alkalmazását. Európában az antibiotikumok majdnem kétharmadát erre a célra használják fel.