Szlovákia polgárai továbbra is tartanak a menekültektől

Infostart
2016. március 31. 06:06
Szlovákia polgárai továbbra is tartanak a menekültektől, a lakosság többsége ugyanis képtelen azonosulni a muszlim kultúra szlovákiai terjedésével - derült ki a Trencséni Alexander Dubček Egyetem által készített felmérésből.

Az egyetem politológiai tanszéke 1033 fő bevonásával készítette a közvélemény-kutatást; a felmérés tavaly november 1-jétől, idén január 31-ig, tehát három hónapon keresztül tartott. A kutatás szerint a válaszadók 61 százaléka véli úgy, hogy az Európai Uniónak csak azokat a menekülteket kellene befogadnia, akik életüket féltve, háborús övezetből érkeznek a területére.

 Marcel Lincényi, a felmérést végző bizottság vezetője arról tájékoztatott, hogy a válaszadók mindössze 7,6 százaléka gondolja azt, hogy a menekültek hasznot hozhatnak Szlovákia számára. Ezzel ellentétben a megkérdezettek háromnegyede fél attól, hogy a migránsok beáramlásával egyenes arányban növekszik majd a bűncselekmények száma az országban. A koordinátor szerint az aggodalmaskodók magas arányát az is előidézte, hogy a politikusok egy része a március 5-i parlamenti választások előtti kampányidőszakban a migránsokat érintő negatív kijelentéseket tett.

 A felmérésben azt a kérdést is feltették: zavarná-e ha migránsokat költöztetnének a szomszédjába vagy akárcsak a településére? A válaszadók többségét, 71 százalékát zavarná, ha a környékükön menekülttábor vagy befogadó központ nyílna. Ennél is magasabb azoknak az aránya, akik elleneznék, ha városukban mecsetet akarnának építeni a többségükben muszlim vallású menekültek. 100-ból 88 ember nem örülne ennek.

 Az embereket arról is megkérdezték, egyetértenek-e azzal, hogy a menekültek állandó szlovákiai lakhelyhez jussanak. A válaszadók többsége, 83 százaléka nem ért egyet ezzel. Marcel Lincényi ezt azzal magyarázza, hogy a lakosok döntő többsége attól tart, hogy a menekültek nem képesek tiszteletben tartani a szlovákiai hagyományokat és normákat. Maguk a szlovákok a felmérés szerint nem lennének hajlandók átvenni a migránsok egyes szokásait. A felmérés koordinátora úgy látja, hogy a visegrádi négyek tagországaiban hasonlók a polgárok menekültek miatti félelmei.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szlovákia polgárai továbbra is tartanak a menekültektől
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást