eur:
393.3
usd:
367.95
bux:
66092.82
2024. április 24. szerda György

A brit királynő nem lelkesedik az EU-tagságért

Az Anglia európai uniós tagságának fenntartásáról szóló júniusi népszavazás előtt egyre erőteljesebben kampányolnak a kilépés, azaz a Brexit hívei, illetve az elszakadás ellenzői. A bent-maradás pártolói annak örülhetnek, hogy a jegybank, a Bank of England kormányzója a brit gazdaság szempontjából igen károsnak ítéli meg az esetleges kilépést, viszont a Sun című bulvárlap, amely a Brexit mellett kampányol, most a királynőről közölt egész oldalas képet a címlapján, és - erős túlzással - az elszakadás pártolójaként állítja be az uralkodót.

A brit közvélemény egy része helyteleníti, hogy a jegybank kormányzója gazdasági veszélyek felsorolásával ennyire határozottan foglalt állást a brit európai uniós tagság fenntartása mellett. A Bank of England legyen pártatlan - mondják -, különben is: a jegybank vezetője kanadai, ne befolyásolja a brit nép döntését.

Még problematikusabb a királynő bevonása a kampányhadjáratba. Az udvari sajtóiroda máris közölte, hogy az uralkodó politikailag semleges, és ehhez II. Erzsébet, amióta csak trónra lépett, tehát hatvanöt éve, tartja magát.

Mire hivatkozik a milliók által olvasott bulvárlap, a Sun? Azt derítette ki, hogy a Windsori kastélyban volt egyszer egy díszebéd, ahol a királynő beszédbe elegyedett az akkori miniszterelnök-helyettessel, Nick Clegg-gel, aki az uniós tagság előnyeit ecsetelte számára. A társalgásnak valaki - személyét nem nevezik meg - fültanúja volt, és elmesélte az általa hallottakat a Sun-nak. II. Erzsébet állítólag azt mondta, hogy meggyőződése szerint az Európai Unió nem a megfelelő irányban halad.

"A királynő a Brexit támogatója" - hirdeti ezután a Sun a címlapján, öles betűkkel.

Mit mond Nick Clegg? Azt, hogy ő a társalgásra nem emlékszik.

A Sun nem merészelne előállni az idézettel, ha annak semmi alapja sem lenne. Feltételezhetjük, hogy a királynő többre becsülte a Brit Nemzetközösséget az Európai Uniónál, mivel az tagjai számára csak előnyöket biztosított, és - Nagy-Britannia vezette.

II. Erzsébet milliók által nagyra becsült személyiség, és bármi legyen az igazság a Sun cikke körül, az idézet sokak emlékezetébe villanhat, amikor június 23-án elmegy szavazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×