Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felszabadulást hoz a butatelefon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Miközben a mobilgyártók kezdenek kifogyni az igazán eredeti ötletekből, a fogyasztók egy része egyenesen elfordul az okostelefonoktól. Az "ellenállók" azt mondják: meg akarják szüntetni mobilfüggőségüket, miközben strapabíró és egy töltéssel sokáig működő készülékeiket szeretnének használni.

Van, akinek a buta jobban bejön, mint az okos. No nem a párválasztásban, hanem a telefonok terén.

A héten kiderült, hogy a fogyasztók egy része kezd elfordulni az iPhone-októl és az Android hajtotta Samsungoktól, Sonyktól és más készülékektől és tudatosan tesz egy lépést vissza az időben.

Sok okostelefon-tulajdonos panaszkodik arra, hogy a drága készülékek könnyen összetörnek, hamar lemerülnek és egy éven belül elavulnak.

A felhasználók egy csoportjánál reneszánszát éli a "butatelefon". Õk arra helyezik a hangsúlyt, hogy telefonálni tudjanak, nem pedig órák hosszat bámulják a színes képernyőt.

Egyesek egyenesen odáig mennek, hogy korlátozott hozzáférést biztosító, vagy internet-kapcsolattal egyáltalán nem rendelkező telefont vesznek, hogy legalább ebben a tekintetben kilépjenek a digitális világból.

Joe Hollier egykori gördeszkás például megalapította a Light Phone nevű céget. Termékét, amely egy hitelkártya-méretű fehér lap - valójában kártyafüggetlen mobil - az "anti-okostelefonnak" nevezte el.

Persze, a modern digitális világtól még ez a 100 dolláros készülék sem tud elszakadni. Valójában a Ligth Phone egy második telefon, amely egy alkalmazáson keresztül összeköthető az ember otthonhagyott okostelefonjával, amely továbbítja a kártyaméretű kütyüre a hívásokat.

Mégis, aki átáll erre az eszközre, az "nagyon megkönnyebbül", mert nem kell státuszüzeneteket néznie és nem tud adatforgalmat bonyolítani.

Ez az eszköz még arra is rákényszeríti az embert, hogy telefonszámokat jegyezzen meg, merthogy memóriájában csak 10 szám tárolható.

Közben a Nokiát birtokló Microsoft piacra dobta a 29 napon át egy töltéssel működő 215-ös modellt. Létezik egy másik Nokia, az 515-ös is, amely 38 napig bírja... és mindössze 30 dollárba kerül.

A butatelefonoknak megvan az az előnye is, hogy nyugodtan oda lehet adni azokat a kisebb gyerekeknek, hogy haza tudjanak telefonálni. Ha megsérülnek vagy elvesznek, nem olyan nagy a baj.

Az idősebbeknek tervezett, nagyobb gombokkal és hangerővel bíró telefonokat gyártó Doro pedig arra példa, hogyan lehet meglovagolni egy korábban elhanyagolt piaci szegmenst. A cég ugyanis a harmadik legnagyobb gyártóvá nőtte ki magát Nyugat-Európában, ahol a Microsoft és a Samsung előzi meg.