Tilos lítium-ion elemet szállítani utasszállítókon

Infostart
2016. február 25. 20:17
Az ENSZ megtiltotta a lítium-ion elemek szállítását az utasszállító repülőgépeken, attól tartva, hogy azok robbanásveszélyesek. Sok utast aggodalommal tölthet el a döntés, mert az ilyen elemek a legtöbb feltölthető elektronikus fogyasztási cikkben megtalálhatók.

Nem szállíthatnak a raktérben újratölthető lítium-ion elemeket az utasszállítók - erről döntött az ENSZ Nemzetközi Polgári Légügyi Ügynöksége.

A Világszervezet szakértői szerint ha túl sok ilyen elem van egymás közelében, akkor az robbanásveszéllyel jár.

Lítium-ion elemek működtetik a legtöbb feltölthető elektronikai eszközt. A szállítási tilalom nem vonatkozik majd az olyan elemekre, amelyeket beépítettek a különböző kütyükbe és laptopokba és csak a raktérben lesz tilos ilyen elemeket szállítani.

A korlátozás egészen addig érvényben marad, amíg a gyártók nem hoznak létre tűzbiztos csomagolást. Egyes szakértők szerint ez 2018-ra várható csak - emlékeztet az Independent című lap.

A repülőgépgyártók és a pilóták is attól tartanak, hogy nagyon nehéz lehet eloltani az ilyen elemek által okozott tüzet, ha az olyan tárolóban keletkezik, amely több lítium-ion elem közelében van - erre utalt egy 2015-ös tanulmány.

Aggodalmat keltenek az olyan elemek, amelyek egyszerűen gyenge minőségűek vagy megsérültek. Ezek akár fel is robbanhatnak.

Az elmúlt hónapokban például az egyik karácsonyi slágercikk, a kétkerekű gördeszkák, a hoverboardok akkumulátorai okoztak tüzet.

Ennek ellenére - versenyképes alternatíva hiányában - sok eszközbe tesznek lítium-ion elemeket.

Felmerült, hogy a légitársaságok nem veszik majd elég komolyan a tilalmat. Korábban már betiltották hasonló elemek szállítását, de sok gyártó egyszerű átnevezte azokat és más anyagot jelölt meg a csomagoláson.

A tilalmat április elsejétől vezetik be és azt a Polgári Légiügyi Ügynökség, az ICAO összes tagállamában be kell tartani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást