Nem érkeznek menekültek Németországba

Infostart
2016. február 25. 16:02
Szerda reggel óta egyetlen új menekült sem érkezett Németországba. Ennek oka alighanem az úgynevezett balkáni útvonal lezárása, miután az osztrák kormány kezdeményezésére Bécsben tartott értekezleten közös lépéseket határoztak el a menekültáradat megállítására.

Miközben Berlinben a képviselőház nyílt szavazással döntött a kormány migránsokkal kapcsolatos intézkedéseinek reformjáról, a felszólalók egy része bírálta a bécsi értekezletet, mondván Ausztria hátba támadta Angela Merkel kancellárt.

A felszólalók szerint Bécsben jelentősen csorbították a menekült-kérdés európai szintű rendezésének esélyeit, holott a kancellár kezdettől uniós összefogással akarta rendezni a válság megoldását.

Berlinben a törvényhozás hangos vita után elfogadta a menekültekre vonatkozó intézkedések szigorítására irányuló kormányjavaslatot. Ennek értelmében csak kivételes esetben engedélyezik, hogy a menekültjoggal rendelkező személyek két éven belül maguk után hozathassák hátrahagyott családtagjaikat, azok pedig, akik bűncselekményt követnek el, számíthatnak azonnali kitoloncolásukra.

A képviselőház határozata értelmében felgyorsítják az eljárásokat azok ügyében, akikről eleve tudható, hogy aligha formálhatnak jogigényt a menekültstátusz elnyerésére. Ez főleg a német kormány által időközben biztonságos övezetté nyilvánított Marokkó, Algéria és Tunézia állampolgáraira vonatkozik. A polgárháborús országokból érkezők kérelmének intézése azonban továbbra is csak vontatottan halad, habár a múlt év vége óta az illetékes hivatalok létszámát jelentősen emelték. Mégis - mint az állami tévécsatorna egy riportja jelentette - a menekült-üggyel foglalkozó tisztviselők túlterheltek és a tornyosuló akták láttán egyre inkább reménytelennek látják erőfeszítéseiket, annak dacára hogy tegnap óta egyetlen új menekült sem lépte át a német határt.

A kancellár pedig kitart eredeti álláspontja mellett, hogy Németország igenis megbirkózik a menekült-válsággal és változatlanul elveti az úgy-mond nemzeti intézkedéseket, mert európai összefogásban reménykedik.

A müncheni Süddeutsche Zeitung című újság a berlini gazdasági minisztérium adataira hivatkozva ma azt jelentette, hogy a kormány az elkövetkező évek során átlagosan fél millió új migráns érkezésével számol, ugyanakkor a NATO szintjén hatékonyan együttműködik a Törökországból az európai partok felé tartó menekült-áradat feltartóztatásában. Ezt az embercsempészek tevékenységének megakadályozása révén szeretnék elérni.

A Brüsszelben ma éjszaka hozott döntés értelmében az akciót a Bonn elnevezésű német hadihajó irányítja, azzal a céllal, hogy a török kikötőkben felkutassák az embercsempészek lélekvesztőit, amelyekkel rendszeresen indítanak menekülteket a görög partok felé, azonban nem tartozik a NATO kötelék feladatkörébe a migránsokkal teli hajók feltartóztatása és visszafordulásra kényszerítése.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást