Egyre több támadás éri a menekülteket Németországban

Infostart
2016. február 24. 13:03
Berlinben a kancellár szokatlanul éles szavakkal ítélte el a menekültek ellen mind gyakoribbá váló támadásokat és a belügyminiszter ígéretet tett az erőszak elkövetőinek méltó megbüntetésére. Az év eleje óta naponta átlag három esetben válnak menekültotthonok, illetve migránsok támadások célpontjaivá.

A szászországi Clausnitz városka alig egy héttel ezelőtt legfeljebb a környékbeliek számára volt ismert, időközben azonban szinte a menekült-ellenes incidensek jelképévé vált. Múlt csütörtök este ugyanis gyűlölködő tüntetők blokád alá vették a menekültek befogadására átalakított épületet és az első lakókkal érkező autóbuszt megállásra kényszerítették, majd idegen ellenes jelszavakat kiáltozva megfélemlítették a benn ülőket.

A helyszínre érkező rendőrök azonban nem annyira a menekülteket vették pártfogásba, hanem - úgymond - utasításokat végrehajtva kirángattak a buszból két kisfiút majd az ordítozó és öklét rázó tömegen át bekísérték őket a menekültszállásra.

A történtekről készült videofelvétel országos megdöbbenést és felháborodást váltott ki. Azonban nemcsak Szászországban történnek nap mint nap menekültellenes incidensek, hanem a többi német tartományban is.

Az esztendő eleje óta több mint 150 esetben regisztráltak tettlegességet, gyújtogatást és más bűncselekményt, amelyet idegenellenes gyűlöletből fakadóan hajtottak végre.

Az ellenzéki Zöldpárt vezetője, a török származású Csem Özdemir szerint kiváltképpen az egykori NDK-ban gyakoriak a külföldiekkel szemben elkövetett támadások, mert annak idején a keletnémet kommunista rendszer nem tett eleget a náci múlt szomorú örökségének feldolgozására.

A kancellár szóvivője azonban úgy vélte, hogy sajnálatos módon nem keletnémet sajátosságról van szó, hanem valamennyi tartományt sújtó gondról.

Angela Merkel a menekültek elleni támadásokat szégyenletesnek nevezte és rendkívül éles szavakkal ítélte el, a koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt parlamenti frakcióvezetője, Thomas Oppermann pedig az incidensekkel kapcsolatban Németország legsötétebb oldaláról beszélt.

Aggasztónak nevezte azt is, hogy a szélsőjobboldali elveket hangoztató "Alternatíva Németország számára" elnevezésű párt, a betűszóval elhíresült AfD a keletnémet tartományokban már legalább 15 százalékos támogatottságra tett szert és Szász-Anhaltban, ahol a jövő hónapban választás lesz, már csaknem annyi választóval rendelkezik, mint a Szociáldemokrata Párt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást