Megnyugtatja-e a fenyegetőző Nagy-Britanniát Brüsszel?

Infostart
2016. február 2. 10:08
Cameron brit miniszterelnök a következő két hétben a visegrádi országok vezetői körében próbál támogatást szerezni ellentmondásos európai reformterveihez. Az Európai Tanács ma közli, milyen engedményeket hajlandó tenni az Unióból való kilépéssel fenyegetőző Nagy-Britanniának.

David Cameron brit kormányfő a következő két hétben azon lesz, hogy megdolgozza a visegrádi országok vezetőit - mondta a Guardiannek egy londoni kormányforrás.

"Világos, nagyon aggódnak, hogy a Nagy-Britanniában élő lengyel, cseh, magyar és balti dolgozók hogyan szavazhatnak az otthoni választásokon" - mondta a név nélkül nyilatkozó brit kormányilletékes.

Cameron számára azért fontos Kelet-Európa megpuhítása, mert az Európai Bizottság hajlandónak mutatkozik arra, hogy a britek korlátozhassák az uniós munkavállalók jogosultságát egyes brit szociális juttatásokra, ami a gyakorlatban leginkább a kelet-európai állampolgárokra vonatkozik.

Miközben Brüsszel engedne Londonnak, a négy visegrádi ország továbbra is harcosan ellenáll, mert úgy érzi: diszkriminálnák állampolgáraikat. A nyugati tagállamokat mindez kevésbé zavarja. Charles Michel belga miniszterelnök például "bátornak" nevezte Cameront és arra utalt: alkut lehet kötni az Európán belüli szabad mozgásról. Michel korábban még arról beszélt: nem zavarná a britek kilépése.

Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője ma, kedden mutatja be azokat a javaslatokat, amelyek célja, hogy az Európai Unióban tartsák a briteket. Ezek része az úgynevezett "vészfék", a segélyre való jogosultság ideiglenes megvonása a Nagy-Britanniába érkező keleti migránsoktól.

A feltétel, hogy London bizonyítsa, szociális ellátórendszere roskadozik a bevándorlók miatt. Brüsszel engedménye az, hogy elfogadja, hogy ez az állapot már most fennáll. Azaz, ha alkut köt Londonnal, akkor a britek az EU-tagságukról szóló népszavazás után azonnal behúzhatják a "kéziféket" és korlátozhatják a segélyekhez való hozzáférést.

Az EU vezetése a február 18-19-i uniós csúcson szeretné tető alá hozni az alkut Nagy-Britanniával. Megállapodás esetén Cameron demonstrálhatná választói felé, hogy sikerült "megreformálnia az EU"-t és így nincs ok arra, hogy a kilépésre szavazzanak.

A britek egyik követelése, hogy a hatalom Brüsszelből visszatérjen a westminsteri parlamenthez.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ezért azt javasolja, hogy a jövőben a nemzeti parlamentek 55 százalékának összefogása esetén a törvényhozók blokkolni vagy módosítani tudják az európai jogszabályokat. Ezt az elképzelést nevezik "piroslap-rendszernek".

Cameron azt is szeretné elérni, hogy az eurót nem használó uniós tagállamok védelmet kapjanak az euró-övezeti tagok rájuk nézve hátrányos döntéseivel szemben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást