Rekordokat dönt a francia hadiipar

Infostart
2016. január 20. 19:48
Gyakorlatilag megduplázta fegyvereladását Franciaország 2015-ben, és ezzel valószínűleg a világ harmadik legnagyobb fegyver-exportőrévé lépett elő.

Rekordokat döntött a francia hadiipar tavaly: a fegyvereladási szerződések volumene elérte a 16 milliárd eurót, ami csaknem kétszerese a 2014-ben regisztrált 8,4 milliárd eurónak. A bevételeket főleg a Rafale típusú harci gépek eladása dobta meg, ezekből tavaly 24-24 felfegyverzett példányt Egyiptom, illetve Katar vásárolt meg.

A fentiek mellett Egyiptom egy Framm típusú, többfunkciós fregattot, Kuvait pedig Caracal típusú helikoptereket, illetve katonai műholdakat vásárolt Franciaországtól. A francia vezetés különösen büszke arra, hogy sikerült megoldást találnia a Mistral hadihajók jelentette problémára is.

Az eredetileg Oroszország által megrendelt két helikopterhordozót a franciák az ukrán válság kirobbanása miatt, amerikai nyomásra végül nem adták át a megrendelőnek, és a szerződésbontást követően Párizsnak több mint egymilliárd eurót kellett Moszkvának visszafizetnie. Időközben azonban a franciáknak sikerült a hajókat értékesíteniük, mindkettőt Egyiptom vásárolta meg.

A hadiipari megrendelések eredményeképpen szakértők mintegy 40 ezer új munkahely létrehozásával számolnak Franciaországban, e szektorban jelenleg négyezer cég működik, és azok összesen 165 ezer dolgozót foglalkoztatnak.

Elemzők úgy vélik, a rekordeladásoknak köszönhetően Franciaország a korábbi ötödik helyről a világ harmadik legnagyobb fegyver-exportőrévé lépett elő. Messze lemarad persze a világ fegyverpiacát uraló, éves szinten 55-70 milliárd eurónyi fegyvert értékesítő Egyesült Államok mögött, de közelíti Oroszországot, amely 2014-ben összesen 18 milliárd eurónyi szerződést kötött, és immár megelőzi mind Kínát, mind pedig Németországot.

A francia honvédelmi miniszter az idei évet illetően is optimista, és mint fogalmazott, meg akarja őrizni a tavaly kialakult "pozitív dinamikát". Az idei kilátások között szerepel egy Indiával megkötendő, Rafale repülők eladásáról szóló szerződés, emellett Lengyelországnak és Mexikónak helikoptereket, Ausztráliának pedig tengeralattjárókat terveznek eladni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást