Iráni kapcsolatait erősíti Szlovákia

Infostart
2016. január 20. 16:00
Szlovákia is szeretné kihasználni az Irán elleni szankciók megszüntetését. Teheránban tárgyal Peter Ka¾imír pénzügyminiszter, aki vállalkozók egy csoportjával tartózkodik a közel-keleti országban, és több gazdasági egyezményt is aláír, melyek célja egy kölcsönös gazdasági megegyezés létrehozása Iránnal.

Mintegy negyven vállalkozás képviselője kíséretében tárgyal a szlovák pénzügyminiszter Iránban. Peter Ka¾imír Mashad városában a helyi vezetőkkel közösen nyitotta meg a szlovák-iráni vállalkozói fórumot, melyen több mint 200 vállalat vesz részt, közülük 39 Szlovákiából az energetika, a vízgazdálkodás, a pénzügy és az infrastruktúra területéről.

Gazdasági megállapodás és gazdasági együttműködési bizottság létrehozása - ezek a hivatalos látogatás legfőbb céljai. A pénzügyi tárca szóvivője, Alexandra Gogová elmondta, két alapvető gazdasági megállapodást írnak alá: a kettős adózás elkerüléséről és a befektetések kölcsönös támogatásáról és védelméről szólót.

A SARIO, azaz a Szlovák Befektetési és Kereskedelmi Fejlesztési Ügynökség szerint az Irán elleni nemzetközi szankciók csak kismértékben csökkentették a szlovákiai kivitelt. Az ügynökség szóvivője, Richard Dírer azt állítja, a szankciók megszüntetését követően több ágazatban is lehetőségek nyílnak Szlovákia számára; például a közlekedés, autógyártás, textilipar, ill. faipar területén, valamint az általános és nehézgépiparban is. Vagyis a munkagépek és szivattyúk eladásában, a közlekedési infrastruktúrában történő segítségnyújtásban vagy a mérnöki és geológiai munkák terén.

Cseh vállalkozók a szlovákokat megelőzve már megnyitották képviseletüket Teheránban, és van néhány konkrét projektjük is: 5 millió euró értékben 250 traktort szállítanak Iránba, és részt vesznek az Irán-Azerbajdzsán vasútvonal építésében is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást