eur:
395.13
usd:
371
bux:
65286.75
2024. április 19. péntek Emma

Líbiai olajlétesítményeket ostromol az Iszlám Állam

Segítsenek visszatartani az Iszlám Államot! - ezt kéri a líbiai nemzeti olajipari vállalat a létesítményeit érő támadások miatt. Dzsihadista fegyveresek kedden olajterminálokra és tárolókra csaptak le, és többet felgyújtottak.

A líbiai olajlétesítmények elleni keddi támadás felveti a lehetőséget, hogy az Iszlám Államnak hűséget fogadó dzsihadisták megkaparintják a lelőhelyeket és megpróbálják a csempészett olajból finanszírozni magukat, ahogy azt Szíriában is tették.

Az Iszlám Állam fegyveresei a líbiai terminálokat védő biztonsági személyzettel csaptak össze, aknatűz alá vettek telephelyeket, és olajtárolókat gyújtottak fel kedden.

"Tehetetlenek vagyunk, nem tudjuk megakadályozni Esz-Szinder és Rasz Lanuf olajlétesítményeinek elpusztítását" - írta Segélykiáltás című üzenetében a líbiai nemzeti olajcég holnapján. A két városban található Líbia két legnagyobb olajterminálja. Ezek összesen napi félmillió hordó olaj berakodására alkalmasak.

Bár már egy éve nem üzemelnek, fontos tárolók is találhatók itt - jegyzi meg a Financial Times.

Esz-Szider kikötőben az este is folytak a harcok, az aknatűz megrongálta az olajvezetékeket és lángra lobbantott egy tárolót.

"Nehézfegyvereket vetnek be... Nyugatról és délről érkeztek, áldozatok vannak" - írta Mohamed al-Harari az állami olajvállalat munkatársa.

Bár a líbiai olajtermelés a 2011-es szint negyedére esett vissza, az állami olajcég a kevés működő intézmény egyike a két rivális kormány által irányított országban.

Az Iszlám Állam a líbiai tengerpart 300 kilométer hosszú szakaszát ellenőrzi Szirte város körül, amely a terrorszervezet líbiai központja lett. Egy ENSZ-jelentés 2-3 ezerre teszi a városban tartózkodó dzsihadisták számát.

Elemzők szerint az Iszlám Állam egyre erősebb és további olajkikötőket fenyeget.

Közben egy gambiai lap azt állította, hogy a dzsihadisták újév napján 300 nyugat-afrikai migránst mészároltak le Líbiában. A hírt más forrásból nem sikerült megerősíteni.

Szakértők pedig még tavaly arra figyelmeztettek, hogy az Iszlám Állam és a hírhedt nigériai terrorszervezet, a Boko Haram szövetsége komoly fenyegetést jelentene Afrikára. Utóbbi már át is nevezte magát az Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Tartományának.

Elemzők hozzáteszik: a terrorcsoportok az ideológiájukat elfogadó, külföldi harcosokat csábíthatnak Afrikába. Az Iszlám Állam angol nyelvű online magazinja, a Dabiq például azt írta: ha az önkéntesek nem tudnak bejutni a közel-keleti "kalifátusba", akkor csatlakozzanak a Boko Haramhoz. Ez a szervezet már nem csak taktikai segítséget kap az Iszlám Államtól, de alkalmazza annak fejlett propaganda-fogásait, és videói sokkal professzionálisabban készülnek, mint korábban.

Jacob Zenn, a tekintélyes Jamestown Alapítvány szakértője szerint ha az Iszlám Állam Líbiában megkezdi a Boko Haram embereinek kiképzését, akkor a két csoport összehangolt támadásokat tud majd végrehajtani az olajban gazdag Nigériában és általában Nyugat-Afrikában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×