eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Franciaország megsérti az emberi jogokat?

Franciaország megsértheti az emberi jogokat a szükségállapot ideje alatt - erről tájékoztatta a szocialista kormány az Európai Bizottságot. A francia belügyminiszter és a rendőrség elégedett a rendkívüli állapot nyújtotta lehetőségekkel.

Komoly ellenérzés alakult ki a november 13-i párizsi terrortámadások után bevezetett szükségállapottal szemben a francia szélsőbalon, amit a Párizsban vasárnap lezajlott erőszakos tüntetések jeleztek a legjobban.

Az elvileg a klímacsúcs ellen tüntető trockisták, anarchisták és úgynevezett libertáriusok a terrortámadások áldozatainak emlékére a Köztársaság téren meggyújtott gyertyákkal dobálták meg a rendfenntartókat, amivel egyébként hatalmas öngólt lőttek, a franciák körében ugyanis ez a kegyeletsértés óriási felháborodást keltett.

A randalírozók valószínűleg azért nem tudtak molotov koktélokat és más gyújtóbombákat használni a rendőrök ellen, mert a párizsi prefektus néhány napja megtiltotta a boltoknak a gyúlékony termékek, például a petróleum vagy a háztartási benzin árusítását. Az összecsapások során több mint kétszáz személyt állítottak elő, közülük 174-et őrizetbe vettek és a szükségállapotra való tekintettel valószínűleg szigorúbb elbírálás alá esnek majd.

A francia kormány egyébként néhány napja arról tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy a rendkívüli állapot egyes intézkedései szükségessé tehetik az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt bizonyos jogok felfüggesztését. Az elmúlt napokban egyébként számos olyan döntés született, melyeket normális körülmények között csak hosszas és nehézkes procedúrákat követően lehetett volna bevezetni.

Így például a párizsi Roissy repülőtér vezetése 57 radikalizálódott munkatársát tiltotta el a munkavégzéstől, a klímacsúcs előtt pedig a rendőrség a közrend biztosítása érdekében huszonnégy környezetvédelmi aktivistának megtiltotta, hogy elhagyják a lakóhelyüket. Ez utóbbi intézkedés azonnal kiváltotta a zöldek haragját, ezzel azonban most senki sem foglalkozik, a hatósági intézkedéseket ugyanis a lakosság közel 90 százaléka támogatja.

A fentiek mellett a rendőrök november 13-a óta több mint ezer házkutatást hajtottak végre az országban feltételezett szélsőséges iszlámistáknál, és eme akciók során számos háborús fegyvert - kalasnyikovokat, aknavetőket -, illetve kábítószert, készpénzt és hamis útleveleket foglaltak le. És újdonságnak számít az is, hogy az intézkedések során mintegy tucatnyi, radikális iszlámisták gyülekezőhelyének számító mecsetet zártak be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×