Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Törvényt módosít Pozsony a terrorveszély miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fico-kormány pénteki rendkívüli ülésén megvitatta a terrorveszély miatt szükségesnek tartott törvénymódosításokat, amelyek érintik a büntető törvénykönyvet és a rendőrségről szóló törvényt is. Csehország és Szlovákia pénzügyminiszterei pedig kijelentették: készen állnak arra, hogy anyagilag támogassák az Európai Unió külső határainak megerősítését, a határ menti őrizetet, és az európai hírszerző ügynökségeket.

Szlovákiában a rendőrségi járőrözés sűrűbbé tételén és abba a hadsereg bevonásán kívül további törvénykezési intézkedések is szükségesek a terrorveszéllyel szemben. Ennek jegyében több mint tizenöt jogszabály, köztük az alkotmány módosítása is napirenden van.

"A legjelentősebb intézkedésünk az alkotmány módosítása lesz. Változnak az  időtartamok és időpontok az alaptörvényben deklarált személyi szabadság korlátozhatóságával kapcsolatban. Vagyis az őrizetbe vétel lehetséges időtartama negyvennyolc óráról kilencvenhat órára növekedne, ennyi állna a bűnüldöző szervek rendelkezésére" -  vázolta a terveket Robert Fico miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy a  bírók számára is meghosszabbodik a döntéshozatal ideje hetvenkét óráról száznegyvennégyre.

A terrorizmus elleni küzdelem újdonságának számít majd az  indoklás nélküli fogva tartás  jogi  intézménye is, ez mindenekelőtt az ügyészséget érinti.  Tomá¹ Strémy büntetőjogi szakértő ezt meglehetősen aggályosnak tartja.

"Véleményem szerint a fogva tartás büntető törvénykönyvben rögzített jelenlegi feltételei bőségesen elegendőek. Attól tartok, hogy az indoklás nélküli fogva tartás visszaélésekre adhat alkalmat" - nyilatkozta a szakértő.

A rendőrség néhány jogköre is bővül, beleértve az őrizetbe vétel körülményeit, a gépjárművek ellenőrzését és a közterületek lezárását terrorveszély esetén. A kormány által beterjesztendő módosításokról a parlament gyorsított eljárásban hoz döntést.

Csehország és Szlovákia pénzügyminiszterei közben Prágában a migránsválság kérdéseire keresték a megoldást. Mindketten kijelentették, felkészültek, hogy anyagilag támogassák az Európai Unió külső határainak megerősítését, a határ menti őrizetet, és az európai hírszerző ügynökségeket.

"Készen állunk arra, hogy az egységeinket a Frontexhez küldjük, és aláírjunk egy közös szerződést a szlovák és a cseh határőrizeti szervek együttműködéséről" - tájékoztatott Peter Ka¾imír, a szlovák pénzügyi tárca vezetője. Kollégája, Andrej Babi¹ megjegyezte, a cseh védelmi tárca költségvetését negyven százalékkal, azaz mintegy 16 milliárd koronával megemelik.