Görög adócsalókról tájékoztatta Németország Athént

Infostart
2015. november 26. 17:45
Észak-Rajna-Vesztfália tartomány pénzügyminisztériuma több mint 10 ezer adatot továbbított az athéni kormánynak olyan görög adócsalókról, akik közel 4 milliárd euró értékű vagyont helyeztek el titkos svájci bankszámlákon. Észak-Rajna-Vesztfália volt az első német tartomány, amely orgazdák révén svájci pénzintézetektől külföldi számlatulajdonosokra vonatkozó adatlemezeket vásárolt.

Az athéni kormány anyagi talpra állásához most komoly támogatást kapott egy német tartománytól. Észak-Rajna-Vesztfália éveken át több millió eurót költött olyan adatlemezek megszerzésére, amelyek főleg német adócsalók titkos svájci bankszámláit tartalmazta. Az adatlemezeken azonban más külföldi befektetők számlái is szerepeltek. Köztük jelentős tételt alkotnak a görögök. A rájuk vonatkozó több, mint 10 ezer adatot Észak-Rajna-Vesztfália pénzügyminisztériuma összegyűjtötte és továbbította Athénba.

Trifon Alexiadisz görög pénzügyminiszter-helyettes köszönetét fejezte ki a német tartomány illetékeseinek és közölte, hogy eljárást indítanak a gyanúsítottak ellen. Az Athénnak átadott adatlemezen szereplő személyek és vállalatok a görögországi adóintézkedések kijátszásával közel 4 milliárd eurót helyeztek el svájci bankszámláikon. Az esetről beszámoló "proto thema" című athéni újság azonban ennél jóval magasabb összegről tudósít.

A lap nem utalt arra, hogy a tájékoztatásért a görög fél bármilyen anyagi ellenszolgáltatást juttatott a német tartománynak, amely elsőként vásárolt 2 és fél millió euróért orgazdáktól külföldi adócsalókra vonatkozó adatlemezt. Ennek alapján indult bűnvádi eljárás a német posta vezérigazgatója, Klaus Zumwinkel ellen is. Az orgazdák útján történt adatlemez vásárlás ugyan komoly feszültséget váltott ki Berlin és a svájci, illetve liechtensteini kormány között, azonban az így szerzett információk alapján Németország időközben csaknem 5 milliárd euró adót tudott behajtani a leleplezett csalóktól.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást