eur:
395.15
usd:
371.79
bux:
66246.5
2024. április 16. kedd Csongor

Határt szabnak a németek a menekültáradatnak?

Csupán ebben a hónapban 180 ezer menekült érkezett Németországba és továbbra sem sok jel utal arra, hogy a közeljövőben elakadna ez a folyamat. Így szinte magától értetődik, hogy a politikai vezetés olyan megoldást keres, amely korlátot szabna, hány személyt fogadjon be Németország a jövőben. Szász-Anhalt miniszterelnöke máris bejelentette, hogy a vezetése alatt álló tartomány ezentúl évente 12 ezer menekült beutazását hajlandó engedélyezni.

Reiner Haselhoff úgy vélte, hogy Szász-Anhalt példáját követve valamennyi tartományban meg kellene határozni, évente mennyi menekültet tudnak befogadni. A szász-anhalti miniszterelnök szerint ezzel megoldható lenne a migránsok beözönlése miatt immár hónapok óta tartó áldatlan vita.

A kancellár ugyan továbbra is elzárkózik bármilyen felső határ megszabása elől és ezt a berlini koalícióban részt vevő legkisebb párt, a Keresztényszociális Unió múlt hétvégén Münchenben tartott kongresszusán is hangsúlyozta, azonban úgy tűnik, hogy kontingensekről hajlandó lenne tárgyalni.

Erre utalt a másik koalíciós partner, a Szociáldemokrata Párt élén álló Sigmar Gabriel gazdasági miniszter is, aki úgy vélte, hogy a kormány csak úgy lehet úrrá a menekülthullámon, ha korábbi példákat követve kizárólag polgárháborús területekről érkező személyek, így kiváltképpen szírek beutazását engedélyezi.

A berlini kormány a kontingensek meghatározását azonban uniós szinten szeretné szabályozni, ami gyakorlatilag azt jelentené, hogy más európai országok is, arányos mértékben, késznek mutatkoznának a hazájukból elüldözött személyek befogadására.

Már az elmúlt hetekben is nyilvánvalóvá vált, hogy uniós szinten csakis Törökország bevonásával lehetne némileg szabályos mederbe terelni a Nyugat felé tartó menekültáramlatot. Ezt azonban számos vezető német politikus nemcsak azért ellenzi, mert nem tartja megfelelő tárgyalópartnernek a szélsőséges iszlám elvek felé hajló ankarai kormányt, hanem mert ez a lehetőség nem kínál gyors megoldást.

Márpedig - mint Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök többször is hangoztatta -, Németország elérkezett befogadó képességének határára, ami a kancellár álláspontjával ellentétben haladéktalan intézkedést követel. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×